България даде зелена светлина на "Росатом" да участва в АЕЦ "Белене"


България даде зелена светлина на "Росатом" да участва в АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

5234

Руската държавна корпорация за атомна енергия "Росатом" подаде заявка за участие в строителния проект за АЕЦ "Белене" в България и тя е била приета. Това се посочва в официално съобщение от руската корпорация, предава TACC, цитирана от "Фокус".

"Като част от процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ "Белене" (България), обявена на 22 май 2019 г., държавната корпорация "Росатом" подаде своевременно заявление за участие в процедурата. Заявката беше успешно приета от Националната електрическа компания на България (НЕК)", гласи съобщението.

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта за АЕЦ "Белене" е публикувана на 22 май 2019 г. в официалния вестник на Европейския съюз. Датата на завършване е 12 месеца от датата на публикуването.

"Процедурата е обявена преди няколко месеца. Включва 9 етапа, а това е само първия. Това не е търг. Първият етап е просто заявления, че "имам намерение да участвам". Според мен, и трите потенциални инвеститори, които споменахте, ще бъдат в краткия списък, ще се започнат разговори, ще се поискат оферти и вече, в зависимост от това, което конкретно се предлага в офертите, които трябва да дойдат, някъде на третия-четвъртия етап от процедурата, ще има съответните разговори. Както знаете, процедурата беше обявена, че ще продължи малко повече от една година", каза изпълнителният секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев пред БНР.

Припомняме, че проектът "Белене" беше възобновен при третото управление на Бойко Борисов - преди малко над година и с аргумент как у нас не е по-сеизмично, отколкото в Япония. Самият проект беше спрян при първото правителство на Борисов, а сега тръгва с основен аргумент, че сме платили 620 млн. евро за два реактора от "Атомстройекспорт" и с това сметката за централата е набъбнала до 2-3 млрд. лева, като е по-рантабилно да завършим проекта.

Според доклад на БАН обаче, ако "Белене" е по-скъп проект от 10,5 млрд. евро, тогава става нерантабилен. А държавата зае позиция, че ядрената централа трябва да стане факт без повече държавно финансиране т.е. на пазарен принцип, което поставя и сериозният въпрос за цената на тока. Именно "Росатом" предупреди преди време, че такива проекти не стават без държавно участие.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички