България е 12-а в ЕС по консумация на бира на глава от населението

България е 12-а в ЕС по консумация на бира на глава от населението
Източник: Бълггарско Бирено Общество

България се нарежда на 12-о място в ЕС по консумация на бира на глава от населението със 76 л. Първите три позиции по този показател са на Чехия със 143 л, Германия – 104 л и Австрия – 103 л.

Устойчив ръст бележи пивоварният сектор в Европейския съюз, като положителната тенденция от последните няколко години се затвърждава. Производството на пиво в ЕС за изминалата 2016 г. е над 400 милиона хектолитра – ниво, което се постига за пръв път от началото на икономическата криза през 2008-а. Износът на бира от страните членки също регистрира растеж и достига 51 400 000 хектолитра.

Тези данни са представени по време на традиционния гала форум на Пивоварите на Европа “Бирата служи на Европа” в Брюксел. Инициативата се провежда за седми пореден път и основен партньор на тазгодишното й издание беше Съюзът на пивоварите в България (СПБ), съобщиха от там.

Сред двестате гости на събитието бяха изтъкнати експерти от бранша, депутати от Европейския парламент, представители на Европейската комисия и постоянните представителства на страните членки, неправителствени организации, журналисти и научни изследователи. В светлината на предстоящото председателство на страната на Съвета на ЕС събитието беше открито от посланика на България в общността Димитър Цанчев.

В страните от ЕС броят на пивоварните вече достига 8500, като за 2016 г. е нараснал с 1100. Според анализаторите това означава, че всяка седмица отварят врати 20 нови обекта за производство на пиво, най-вече малки и средни предприятия. Едновременно с това секторът има и все по-голям социален принос. Той осигурява 2 300 000 работни места в Европа.

Между 2014 г. и 2016 г. консумацията на бира в Евросъюза се е повишила с 2%. За същия период износът на бира от страни на общността за трети пазари има ръст от 20 на сто. Годишно от производството и продажбите на пиво се генерират над 43 млрд. евро бюджетни приходи за 28-те страни на ЕС, като само приходите от акциз за 2016 г. са 11.3 милиарда евро.

Тенденциите в развитието на българската бирена индустрия не се различават от тези в Европейския съюз, стана ясно още на форума. Според актуалните резултати за 2016 г. по обем на пазара на пиво с продажби от 5 550 000 хектолитра страната ни се нарежда на 12-то място в ЕС. Изпреварваме държави като Дания, Ирландия, Швеция, Словакия и др. Традиционен лидер в същата класация е Германия с реализирани 85 532 000 хектолитра бира.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 7

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
 • mebel_wer

  mebel_wer
  Мебель для кухни заказать Мытищи http://kuhninazakaz.info/page/mebel-dlya-kuhni-zakazat-mitischi/ .

 • DwightJen

  DwightJen
  заказать продвижение сайта по москве логин в скайпе SEO PRO1

 • r-z-r_Fup

  r-z-r_Fup
  Приветствуем Вас, предлагаем Вам профессиональное продвижение Вашего сайта, подробнее о нас http://r-z-r.ru/rackrutka_cayta.html .

 • taxi-vovrema.info

  taxi-vovrema.info
  такси люберцы капотня http://taxi-vovrema.info/page/taksi-lyubertsi-kapotnya/ .

 • gepatitu-c.net

  gepatitu-c.net
  Новые противовирусные препараты гепатит с http://gepatitu-c.net/page/novie-protivovirusnie-preparati-gepatit-s/ .

 • avtouris.info

  avtouris.info
  Автоюрист ростов на дону консультация http://avtouris.info/page/avtoyurist-rostov-na-donu-konsultatsiya/ .

 • abba-trans.com

  abba-trans.com
  Аренда автобуса умань http://abba-trans.com/page/arenda-avtobusa-uman/ .