България е 50-а по конкурентоспособност в света


България е 50-а по конкурентоспособност в света
Снимка: iStock/Guliver

2552

България е на 50-о място по конкурентоспособност сред 138 държави, включени в изследване на Световния икономически форум. Спрямо 2015 г. страната ни се придвижва с 4 позиции напред, а от 2011 г. насам сме се изкачили с 24 места.

България изпреварва редица страни от ЕС - Словения, Румъния, Словакия, Унгария и Хърватска. От държавите, които се присъединиха към ЕС през 2004 година, по традиция най-добре се представя Естония, която е 30-а, а непосредствено след нея е Чехия, съобщава БНР. 

В световен мащаб най-конкурентоспособни остават Швейцария, Сингапур и САЩ. Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните. Факторите, които влияят в най-голяма степен за доброто позициониране на България, коментира Мира Прохазка, директор на Центъра за икономическо развитие:

"Технологичната готовност, макроикономическата стабилност, ситуацията на пазара на труда, степента на развитие на бизнеса и промените в иновативността на бизнеса. За съжаление, традиционно България отстъпва в класацията поради незадоволителното състояние на институциите и по него страната заема едва 97 място от 138 страни, макар че има някои малки позитивни промени. Тук е мястото да отбележим, че дори и факторите, които влияят положително на позиционирането на България, когато се слезе на по-ниско ниво на детайлизация и конкретизация на показателите и факторите, се забелязват също и негативни тенденции. По всички фактори има още какво да се желае и да се работи чрез прилагането на целенасочени политики."

Най-негативните оценки са групирани във фактора състояние на институциите.

"Няма да изненадаме никого, ако кажем, че най-тежка негативна оценка е за съдебната система и недостатъчната й независимост и по този показател България заема едва 110 място. След това бизнвесът оценява като недостатъчно прозрачна правителствената политика - 111 място, и сериозният проблем с корупцията. Категорично бизнесът я поставя на първо място сред пречките за развитие на бизнеса. Тук България е поставена на 87 място и престъпността - много тежка оценка - 118 позиция. Има проблеми с недостатъчната квалификация на работната ръка, неефективната инфраструктура и недостатъчно добре развитата, затруднения достъп до финансиране и тежките тромави процедури за получаване на банков кредит заради високите обезпечения и също, бизнесът е крайно недоволен от недостатъчно ефективната държавна администрация", заяви Прохазка.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички