България е готова за еврото, заяви проф. Валери Димитров


България е готова за еврото, заяви проф. Валери Димитров
Снимка: БГНЕС

2462

Като цяло България се справя много добре, целта, обявена от финансовия министър Владислав Горанов от 1 януари 2022 г. в България да може да се плаща в евро не е твърде амбициозна. Това каза финансистът проф. Валери Димитров пред БНР.

„България се справя много добре по отношение на публични финанси, а напоследък и дори по ред икономически показатели, икономически растеж“, каза бившият председател на Сметната палата.

„Мисля, че България е готова за еврозоната“, каза проф. Димитров.

Според него в огромна степен това се дължи на режима на валутния борд, което е най-доброто нещо във финансовата и валутната история на България.

Макар да смята, че страната ни е готова за еврозоната, проф. Димитров каза, че трябва да се изчакат тестовете на системата, които сега вървят, и оценката от Европейската централна банка на банките ни.

Според него банковата система в България е в добро състояние, но има други сфери, в които са необходими по-големи усилия.

„Не банковия и финансов сектор, там има какво да се подобрява. Има един огромен проблем – управлението на дружествата с държавно и общинско участие, там има много провали“, каза проф. Димитров.

„Препъникамъкът (за еврозоната – б.р.) като цяло е все още ниската степен на икономическо развитие на България, ниските икономически показатели в сравнение с размитите членки на ЕС... В последните години обаче България наваксва“, добави той.

Влизането в еврозоната ще спомогне за по-бързото преодоляване на бедността, но то няма как да се случи за няколко години, каза още Валери Димитров.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички