България е изнесла мед за 70 млн. лева през 2018 г.


България е изнесла мед за 70 млн. лева през 2018 г.
Снимка: iStock/Guliver

2664

През 2018 г. от България са изнесени 10,7 хил. тона мед на стойност 69,8 млн. лв. Това каза Силвия Василева, директор на Дирекция „Животновъдство“ към Министерството на земеделието, храните, пред "Фокус".

„Макар износът да намалява в сравнение с рекордно високото ниво от 2017 г. (с 19,3% като количество и с 16,6% в стойностно изражение), той остава съществено над отчетения през 2015 и 2016 г. Основен пазар за българския мед са страните от ЕС, като традиционно най-голeми количества се насочват за Германия, Гърция и Полша”, отбеляза тя.

Според нея българският мед се произвежда с изключително високо качество. „У нас са въведени строги изисквания при производството му. С Наредба за изискванията към пчелния мед, предназначен за консумация от човека се определят изискванията към състава, характеристиките и наименованията на пчелния мед, предназначен за консумация от човека“, посочи Силвия Василева.

По думите ѝ когато пчелният мед се пуска на пазара или се влага в продукти, предназначени за консумация от човека, не се допуска добавянето на хранителни съставки, хранителни добавки или добавянето на друго освен пчелен мед.

Тя коментира, че с Наредбата се определят изисквания към състава и характеристиките на пчелния мед, а именно цвят, консистенция, мирис и аромат, съдържание на захари (общо съдържание на глюкоза и фруктоза, съдържание на захароза:), съдържание на влага, съдържание, неразтворимо във вода, електропроводимост, съдържание на свободни киселини, диастазна активност, съдържание на хидроксиметилфурфурол.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички