България е на 60-о място в света по икономическа свобода

България е на 60-о място в света по икономическа свобода
Източник: iStock/Guliver

България заема чак 60-о място в света по икономическа свобода. Това става ясно от ежегодния "Индекс на икономическата свобода в света”, изготвен от изследователи от The Heritage Foundation.

Корупцията остава сериозен проблем в страната ни, пишат експертите в доклада си. Те посочват намесата на Европейския съюз на няколко пъти заради енергийния сектор и фалита на Корпоративна търговска банка.

Най-свободни по този показател са отново Хонконг, Сингапур и Нова Зеландия. В дъното на класацията са Венецуела, Куба, КНДР, съобщава БГНЕС.

В изследването, което се прави вече 20 години подред съвместно с The Wall Street Journal, се анализира ситуацията в 178 държави. САЩ отново, както и в предишни години, са на 11 място. Според авторите на доклада администрацията на Барак Обама със своите регулации, задържа деловата активност в страната. Русия е надолу с 10 позиции – 153-та.

При подготовка на индекса американските експерти са се водели от критерии като правото на собственост, защита от корупция, ситуацията в областта на данъчното облагане, държавните разходи, пазара на труда, свободата на предприемачеството, използването на паричните средства, търговията, инвестициите, финансовите операции.

Равнището на развитието и обемът на икономиката не винаги съответстват на показателите на икономическа свобода в една или друга страна. Така например Италия е на 86-то място, Китай – на 144-то.

В същото време авторите на доклада отбелязват, че икономическата свобода пряко влияе върху икономическия ръст, равнището на доходите, общото благосъстояние, продоволствената сигурност и екологическото състояние.

Освен Хонконг, Сингапур, Нова Зеландия в първите десет са Швейцария, Австралия, Канада, Чили, Ирландия, Естония, Великобритания. Най-отзад, освен Южна Корея, Куба и Венецуела са Зимбабве, Туркменистан, Еритрея, Республика Конго, Иран, Екваториална Гвинея и Аржентина.

Сирия, Ирак, Либия, Афганистан, Йемен не са в класацията заради военните действия, които не дават възможност да се класират в списъка.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.