България е трета по "лоши" фирмени кредити в Централна и Източна Европа


България е трета по "лоши" фирмени кредити в Централна и Източна Европа
Снимка: iStock/Guliver

3683

Качеството на активите на банките в България се подобрява, но въпреки това процентът на необслужвани корпоративни кредити остава третият най-висок в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), показва проучване на Deloitte.

Сериозна роля за подобряване на качеството на банковите активи у нас има стратегията за намаляване на нивата на необслужвани кредити, насърчавана от БНБ, която включва отписване на кредити от балансите на банкитe и по-сериозен мониторинг на кредитните портфейли.

Обемът на проблемните кредити на физически лица спада значително – с 21.7%, а този на корпоративните – със 17.7% от 2016 г. до края на 2017 г. Същественото свиване на портфейлите от “лоши“ кредити води до намаляването на процента на необслужваните заеми от 10% на 7.4% през 2017 г. (по кредити на физически лица) и спад с 2.7% за фирмени кредити, достигайки нива от 12.5%. Този процент обаче е третият най-висок сред държавите, попадащи в проучването на Deloitte.

В периода 2015-2018 г. продажбата на необслужвани дългове възлиза на около 1.5 млрд. евро, от които 0.8 млрд. евро през 2018 г. През 2018 г. Обединена българска банка (ОББ) реализира сделка за 235 млн. евро с EOS Matrix, a Уникредит Булбанк обявява продажбата на 250 млн. евро необслужвани кредити (обезпечени и необезпечени, отпуснати както на физически, така и на юридически лица), припомнят от одиторската компания.

Банките в ЦИЕ се справят по-успешно с "лошите" кредити

Качеството на активите в региона се подобрява, въпреки че положителните тенденции не са еднакви в различните държави. В някои страни процентът на необслужваните кредити е едноцифрен и дори приближава нивата отпреди кризата, но на други пазари "лошите" заеми надвишават 10%.

Регулаторният и надзорният натиск, както и мотивацията на банките да се съсредоточат върху основната си дейност и да освободят капитала, улесняват управлението на балансите им през последните години. Това допринася за добре функциониращи пазари на проблемни кредити в много страни от региона на ЦИЕ.

Дерегулирането чрез прехвърляне на задължения остава основен вариант за справяне с необслужваните кредити сред финансовите институции в региона. Въпреки това кредитните пазари в ЦИЕ отчитат слаба активност през 2017 г. и първата половина на 2018 г. в сравнение с рекордните сделки през 2016 г., тъй като банките постепенно намаляват своите портфейли с необслужвани кредити до устойчиво ниво.

Инструментите за управление на кредитните портфейли на банките включват и значителни отписвания на лоши вземания, както и споразумения за преструктуриране, вместо традиционните съдебни производства и принудително събиране на обезпечения.

„Предвид значителните сделки с необслужвани заеми, сключени между 2015 г. и 2018 г. и непрекъснато намаляващите портфейли от проблемни кредити, очакваме да видим забавяне в темповете на прехвърляне на необслужвани кредити в региона на ЦИЕ.

От друга страна, като се имат предвид многобройните текущи сделки, както и тези, които предстоят в някои държави (по-бавно развиващите се банки все още оценяват възможността за продажба на необслужваните си кредити с цел ускоряване на изчистването на балансите им), е възможно пазарната дейност по продажби на кредити да продължи по-дълго от очакваното.

Това вероятно ще доведе до удължаване на последната фаза на намаляване на задлъжнялостта в региона на ЦИЕ”, обяснява Балаш Биро, ръководител на водещите консултантски услуги на Deloitte в Централна и Източна Европа.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички