България губи 3 млрд. лева заради сивия сектор в хранителната индустрия

България губи 3 млрд. лева заради сивия сектор в хранителната индустрия
Източник: Thinkstock/ Guliver

Сивият сектор в отрасъл „Хранително-вкусова промишленост“ е над 30%. Това е доста сериозен дял и ако го съизмерим в продукция, това е някъде над 3 млрд. лева произведена продукция от отрасъла, която се губи и тези пари не влизат брутния вътрешен продукт на страната. Това съобщи днес доц. Славчо Петров, председател на Федерацията на независимите синдикати в хранителната промишленост пред националното радио.

Мисля, че държавата по това отношение не е безсилна. Има възможности, но по-скоро няма желание от органите, които трябва да провеждат тази борба, защото много хора се изхранват и се ползват от тези средства, които се въртят в официалните статистики

Сивия сектор върви по няколко линии – първата е при изкупуването на селскостопанската продукция, която се преработва, другата линия е при преработката, а третият момент е при търговията. Освен това има сив сектор и при пазара на труда. Известно е, че много хора се осигуряват на праговете, а под масата се дават другите пари. Това е опасно и престъпно при производството на храни, но в същото време не се позволява на БАБХ да влезе в такова предприятие, защото то по закон не съществува, коментира доц. Петров.

В момента контролните органи проверяват само легитимните предприятия, дори при сигнал за незаконно производство на храни, проверяващите не могат да влизат в частна собственост и да установят нарушението.

Обратно начисляване на ДДС на захар, брашно, олио и т.н., предлагат от Федерацията на независимите синдикати в хранителната промишленост. Припомнят също така и идеята на 15 основни хранителни продукта да се намали ДДС. По този въпрос повече от 15 години се дискутира, но и при всички правителства отговорът е един и същ – това ще намали баланса. Ако наполовина се намали сивия сектор 1.5 млрд. лева ще влязат в хазната.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.