България губи 3 млрд. лева заради сивия сектор в хранителната индустрия


България губи 3 млрд. лева заради сивия сектор в хранителната индустрия
Снимка: Thinkstock/ Guliver

6195

Сивият сектор в отрасъл „Хранително-вкусова промишленост“ е над 30%. Това е доста сериозен дял и ако го съизмерим в продукция, това е някъде над 3 млрд. лева произведена продукция от отрасъла, която се губи и тези пари не влизат брутния вътрешен продукт на страната. Това съобщи днес доц. Славчо Петров, председател на Федерацията на независимите синдикати в хранителната промишленост пред националното радио.

Мисля, че държавата по това отношение не е безсилна. Има възможности, но по-скоро няма желание от органите, които трябва да провеждат тази борба, защото много хора се изхранват и се ползват от тези средства, които се въртят в официалните статистики

Сивия сектор върви по няколко линии – първата е при изкупуването на селскостопанската продукция, която се преработва, другата линия е при преработката, а третият момент е при търговията. Освен това има сив сектор и при пазара на труда. Известно е, че много хора се осигуряват на праговете, а под масата се дават другите пари. Това е опасно и престъпно при производството на храни, но в същото време не се позволява на БАБХ да влезе в такова предприятие, защото то по закон не съществува, коментира доц. Петров.

В момента контролните органи проверяват само легитимните предприятия, дори при сигнал за незаконно производство на храни, проверяващите не могат да влизат в частна собственост и да установят нарушението.

Обратно начисляване на ДДС на захар, брашно, олио и т.н., предлагат от Федерацията на независимите синдикати в хранителната промишленост. Припомнят също така и идеята на 15 основни хранителни продукта да се намали ДДС. По този въпрос повече от 15 години се дискутира, но и при всички правителства отговорът е един и същ – това ще намали баланса. Ако наполовина се намали сивия сектор 1.5 млрд. лева ще влязат в хазната.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички