България и Виетнам ще повишават стокообмена помежду си


България и Виетнам ще повишават стокообмена помежду си
Снимка: Министерство на икономиката

2441

Повишаване на равнището на стокообмена между България и Виетнам договориха министърът на икономиката Божидар Лукарски и министърът на индустрията и търговията на Социалистическа република Виетнам Чан Туан Ан по време на официалното посещение на министър Лукарски в Ханой, начело на официална и бизнес делегация, съобщиха от Министерството на икономиката.

„Виетнам е традиционен търговско-икономически партньор в района на Югоизточна Азия и потенциалът за търговия с нашата страна е голям“, заяви министър Лукарски на пленарната среща между официалните делегации на България и Виетнам в Ханой днес. Министър Лукарски е във Виетнам по покана на колегата си Чан Туан Ан. Целта на визитата е обсъждане на мерки за активизиране на двустранните икономически отношения, представяне на бизнес климата и възможностите за търговия с България и идентифициране на нови области на сътрудничество.

Лукарски посочи, че най-голям дял в износа на България за Виетнам заемат медикаментите, инсектициди и хербициди, пшеницата, семена от слънчоглед и др. По думите му България има потенциал и интерес в нарастване реализацията на продукти на фармацевтиката, химическата промишленост, машиностроителна и електротехническа продукция, продукти и услуги на информационните и комуникационните технологии, селскостопанска продукция и техника.

По време на проведена пленарна сесия между официалните делегации на двете страни бяха обсъдени перспективите за производство и преработка на виетнамски стоки за износ за страните от ЕС, както и за създаване на смесени предприятия. Двамата министри обмениха статистическа информация за развитието на двустранната търговия през последните години, като изразиха общо становище за големия, но все още ненапълно реализиран търговско-икономически потенциал на двете страни. Те потвърдиха поставената по време на Двадесет и третата сесия на българо-виетнамската смесена комисия главна цел за трайно постигане на взаимен стокообмен над 100 млн. щ.д

На пленарното заседание бяха представени възможностите на страната ни като транспортен и логистичен център за ЕС.

От страна на Министерство на земеделието съветникът на министър Танева Илиян Костов отправи предложения за сътрудничество в животновъдството и по-специално в развъдната дейност, в отглеждането на буби за производство на коприна, както и износа на пилешко и патешко месо. Също така беше заявено желание за производство на български млечни продукти във Виетнам, тъй като страната ни има вече опит в това отношение на азиатския пазар в Япония и Китай. Костов посочи, че са задействани процедурите за сертифициране на вноса и износа на селскостопанска продукция от и за България и Виетнам.

От своя страна министър Ан заяви, че виетнамската страна има засилен интерес към посочените от българската страна търговски, логистични и инвестиционни възможности, както и съвместно производство и експорт на български стоки и продукти. Той предложи да се засили вноса на българския пазар на виетнамска продукция като ориз, кафе, плодове, кашу, консерви.

В областта на енергетиката виетнамската страна прояви интерес към сътрудничество във сферата на възобновяемата енергия, на оползотворяването на промишлени отпадъци, както в сектора на нефтопреработвателната промишленост и преноса на енергия. В протокола от срещата бе отразено и желанието за сътрудничество в областта на хидро и нисковъглеродната енергетика, както и обмена на опит в изграждането на инфраструктура, подготовката на кадри, законодателство и регулации.

Двамата министри се договориха за създаване на работна група на експертно ниво, която да координира напредъка в идентифицираните области на сътрудничество и да оказва подкрепа на бизнеса от двете страни при реализиране на конкретни проекти и установяване на контакти.

На пленарното заседание беше подписан и Меморандум за сътрудничество между Българската банка за развитие /ББР/ и Виетнамската банка за развитие /VDB/, като двете институции ще си сътрудничат в подкрепата на малки и средни предприятия, развитието на земеделския сектор и износа на стоки и услуги между двете страни. Благодарение на специалния си статут на държавни банки за развитие, ББР и VDB смятат, че взаимното им сътрудничество ще засили търговията и икономическите отношения между България и Виетнам и ще повиши ефективността от използването на техните ресурси. С подписания меморандум Българска банка за развитие разширява сътрудничеството си с банки от региона, като до момента ББР е установила партньорски отношения с финансови институции от Япония, Китай, Корея, Монголия.

Двамата министри откриха днес и бизнес форум в Ханой с представители на български предприятия и виетнамски компании.

През 2015 г. стокообменът между България и Виетнам е в размер на 93 млн. щ.д., като износът на България възлиза на 43 млн. щ.д., а вносът от Виетнам се равнява на 50 млн. щ.д. През първите седем месеца на 2016 г. двустранният търговски оборот достига 61 млн. щ.д., от които български износ за 35 млн. щ.д. и внос от Виетнам за 26 млн. щ.д.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички