България и светът през 2017: Прогнозите на МФ, ЕК, МВФ и други


България и светът през 2017: Прогнозите на МФ, ЕК, МВФ и други
Снимка: iStock/Guliver

6479

Дали отминалата 2016 г. беше добра или лоша е, както винаги, субективно. Равносметките бяха направени, сега е време да цитираме Кубрат Пулев и да „продължаваме напред“. Какво очаква България и света в икономически план през 2017 г. - представяме ви прогнозите на институциите.

България

Министерство на финансите очаква реалният растеж на Брутния вътрешен продукт (БВП) да се забави до 2,5% (от над 3 на сто през 2016 г.). Вътрешното търсене ще бъде водещо за растежа както по линия на потреблението, така и на инвестициите. Икономистите от БАН смятат, че ръстът догодина ще е дори още по-нисък - 2,2%.

През ноември Европейската комисия повиши прогнозата си за икономическия растеж на страната до 2,9 процента при предишна от 2,4 процента. Тя предвижда ускоряване на ръста на инвестициите до 3,2%, тъй като очаква, че през следващата година вероятно ще бъдат осъществени повече проекти, съфинансирани от ЕС по програмата 2014/2020 година. Инфлацията ще се увеличи с 1%, а безработицата ще се свие до 7,1 на сто. Държавният дълг ще се понижи до 26,3% от БВП.

Според Международния валутен фонд (МВФ) българската икономика ще нарасне с 2,8%. Ще отчетем инфлация от 0,6%. Ръстът на износа ни ще се забави, на вноса ще се ускори. Очакванията за безработицата съвпадат с тези на Европейската комисия.

Специалистите от Световната банка смятат, че през 2017 растежът на българския БВП ще бъде 2,9%. Делът на хората в България, живеещи с под 2.50 долара на ден, ще спадне от 4,8 на сто през 2016 до и 4.4%. Инфлацията ще е 1,1 на сто. Фискалната консолидация ще продължи.

Светът

Българското финансово министерство прогнозира, че през 2017 г. както европейската, така и американската икономика се очаква да забавят темповете си на растеж. Благоприятното развитие при развиващите се пазари, както и ускорението на ръста на БВП на САЩ, ще имат водеща роля за динамиката на световната икономика. Развитието на европейската икономика се очаква да остане потиснато в резултат на повишената несигурност.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предвижда ускоряване на световния растеж до 3,3%. Икономиката на САЩ ще порасне с 2,3 на сто. БВП на еврозоната пък ще се повиши с 1,6%.

От МВФ твърдят, че глобалният растеж ще се увеличи с 3,4%. Американската икономика няма да се представя особено добре заради нарастващата несигурност, но е възможно затягането на паричната политика, което извършва Федералния резерв, да обърне тази тенденция. Фондът очаква големи развиващи се икономики, като Бразилия и Русия, да излязат от рецесия през 2017 г. В Китай властите управляват добре ребалансирането на икономиката към модел, ориентиран към услугите и потреблението, и растежът ще бъде 6,2 на сто.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички