България може да остане без кохезионни фондове


България може да остане без кохезионни фондове
Снимка: Pixabay

3669

Всяка страна-членка на ЕС, в която не властва принципа на върховенството на закона, да бъде лишавана от достъп до еврофондовете. Това гласи предложение на Германия относно развитието на кохезионната политика след 2020 година, съобщава Reuters.

В документа от седем страници, в който е изразена позицията на Берлин, се посочва, че става въпрос за кохезионните фондове. Съгласно германското предложение, спирането им би ставало факт, ако държавата-членка, в която има проблем с върховенството на правото, не изпълнява предписанията на Европейската комисия да поправи ситуацията. Еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер коментира, че това предложение може да бъде използвано като "основа", за да се създаде общоевропейски документ с "определено ниво на условност".

Кохезионната политика е инструмент за икономическото и социално сближаване с останалите, по-напреднали страни-членки от ЕС и се използва много активно от България. По думите на президента Румен Радев, който коментира темата, след като одобри фактическото влизане в сила на CETA, за последните 10 години публичните инвестиции, получени от европейските фондове, са 40% от всички публични инвестиции. Радев дори обеща да се бори да бъде включен текст за кохезионната политика в полза на България т.е. след 2020 година да няма рязко намаление на средствата от кохезионните фондове, но в Римската декларация такова нещо нямаше. Освен това, откакто сме в ЕС, за нас действа Механизъм за сътрудничество и проверка поради липсата на задоволителни резултати най-вече в борбата с корупцията по високите етажи на властта.

В момента срещу германското предложение, което ще е обект на разговори в рамките на ЕС, биха се противопоставили най-силно Полша и Унгария. От 2015 година насам, когато на власт в Полша дойде Партията на справедливостта, ЕК постоянно критикува Варшава, най-вече заради промените в съдебната система и отношението към медиите. Подобно е положението с Унгария, където последната засега „ябълка на раздора“ е промяната в законодателството за университетите, която удря по финансирания от Джордж Сорос Централноевропейски университет. Според закона се забранява на регистрирани извън ЕС учебни институции да издават унгарски дипломи, ако няма споразумение между Унгария и държавата по регистрация на съответния ВУЗ. Централноевропейският университет е регистриран в САЩ.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички