България няма да успее да усвои стотици милиони по еврофондовете


България няма да успее да усвои стотици милиони по еврофондовете
Снимка: Thinkstock

2381

Въпреки хвалбите на редица министри, че България се справя добре с усвояването на еврофондове, реалните данни очертават съвсем различна картина. Стотици милиони по европейските фондове от приключващия в края на годината стар програмен период няма да бъдат усвоени. Този извод може да се направи на база Междинен доклад относно напредъка по програмите, съфинансирани със средства на ЕС, който е приет с девет гласа “за” и трима “въздържали се” на депутатите от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове, предаде репортер на БГНЕС.

Повечето от Управляващите органи не са посочили конкретните суми, които ще бъдат “автоматично освободени”, т.е. няма да бъдат усвоени. Справка в Генерална дирекция “Регионална политика” на ЕК показва, че малко повече от три месеца преди края на програмен период 2007-2013, България е успяла да усвои 80,2% от европейската финансова помощ.

Поне 74,4 млн. евро няма да могат да бъдат усвоени по Оперативна програма “Транспорт” сочат данните. Други 161 млн. евро ще останат за сертифициране в първото тримесечие на 2016 г.

По ОП “Околна среда” се изтъква, че сериозен проблем е третирането на ДДС като недопустим разход по програмата. Още през май месец стана ясно, че България ще трябва да възстанови на Брюксел около 150 млн. лв., което е изплатено по вече приключени проекти. Прави впечатление, че с пари от бюджета са платени около 30% от проектите, които се очакват да бъдат приключени в края на октомври – водни цикли, пречиствателни станции и депа за отпадъци. Така програмата е реализирала 95% усвояемост. Средствата, които са признати от Брюксел обаче са едва около 65%.

От Управляващия орган на ОП “Регионално развитие” твърдят, че имат готовност да финансират резервни проекти на стойност над 182 млн. лв. Депутатите обаче не са информирани за очакваните загуби по ОПРР, които се очакват в края на 2015 г.

От най-добре вървящата като темпове на усвояемост Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” твърдят, че към момента не очакват загуби на средства.

Още подробности за степента на усвояване на еврофондовете четете в Actualno.com.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички