България преговаря с три страни за трансплантации на пациенти с белодробни заболявания

България преговаря с три страни за трансплантации на пациенти с белодробни заболявания
Източник: iStock/Guliver

След протеста на пациенти с белодробни заболявания днес, от Министерството на здравеопазването съобщиха, че преговарят с три държави за провеждането на трансплантации.

„Напълно разбирам притесненията на хората и желанието им максимално бързо и скоро да се свършат нещата. С д-р Мариана Симеонова работим, за да решим проблема. Ангажирали сме и Министерството на външните работи, за да може през нашите мисии във всяка една от държавите-членки на Евротрансплант да имаме непрекъснато разговори, за да спечелим договор, чрез който нашите пациенти да могат да се лекуват и трансплантират. България има договор с Евротрансплант, той не е прекъсван и България продължава да бъде член на организацията, обясни зам.-министърът д-р Бойко Пенков.

В момента страната ни преговаря с център, в който да се извършват трансплантации на бял дроб, тъй като договорът, който е имала България с Австрия, е изтекъл. Причината за отказите да бъдат трансплантирани български граждани до момента е проблемът с донорството на органи в цяла Европа.

Изпълнителният директор на ИАТ д-р Мариана Симеонова посочи, че за да не се рискува животът на нито един пациент, се преговаря и с болници в Англия и във Франция, откъдето има уверение че ще извършат спешните трансплантации. По думите ѝ до две седмици се очаква положителен отговор и от клиниката във Виена да поеме български пациенти.

Част от протестиращите днес поискаха помощ от БСП, която обяви, че настоява за отпускане на 3 млн. лева за трансплантации. По думите на протестиращите, които говориха заедно с лидера Корнелия Нинова на "Позитано" 20, от трансплантация се нуждаели 13 души, но имало откази и съмнения, че страната ни дължи пари на клиниката във Виена. Социалистите ще искат изслушване на двамата ресорни министри в парламента и отговори от премиера Бойко Борисов по темата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.