България продължава да е против готвените промени в пакет "Мобилност"

България продължава да е против готвените промени в пакет Мобилност
Източник: БГНЕС

България остава против промените в пакета "Мобилност", който би засегнал българския транспортен бранш. Това стана ясно след среща на транспортния министър Росен Желязков с евродепутати и превозвачи.

Австрийското председателство на Европейския съюз е излязло с още по-тежки предложения за промени в пакет "Мобилност", които ще бъдат обсъждани на 3-4 декември, предаде "Дарик".

За пакета "Мобилност" се застъпват големи европейски държави, сред които Франция, Германия, Италия, а страни от Източна и Централна Европа алармират, че това ще убие бизнеса.

Транспортният министър Росен Желязков припомни какво предвиждат предложените мерки: "Свързани са със специалните правила по прилагането на директивата за командироване. Свързани са с въвеждане на интелигентните тахографи, времето за работа и почивка на водачите на транспортни средства, превозващи товари".

В началото на Австрийското председателство на Съвета на европейския съюз са предложени нови текстове, които са още по-рестриктивни за превозвачите. Евродепутатите Петър Курумбашев и Андрей Новаков демонстрираха единодушие.

"Нашата позиция, като български евродепутати, е, че предпочитаме този въпрос да бъде разглеждам в рамките на новия парламент, а не сега, когато предстоят избори и всеки иска да се тупа като победител пред своите избиратели", обяви Курумбашев.

"Всички българи, както и по някои други теми, сме абсолютно единни по темата. И каквото и да се случи ще останем такива, талка че българските превозвачи да знаят, че в наше лице имат представители, които защитават техния интерес", заяви Андрей Новаков.

На 3 и 4 декември предстои съвет на министрите на транспорта в Брюксел, където темата ще бъде разгледана.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.