България продължава да е световен лидер в производството на лавандулово масло

България продължава да е световен лидер в производството на лавандулово масло
Източник: Getty Images/Guliver

И тази година България си запазва мястото на световен лидер в производството и износа на лавандулово масло. Това каза Николина Узунова – изпълнителен директор на Българската национална асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“.

„И през тази година продължи тенденцията към увеличаване на площите с отглеждане на лавандула, като интересът към тази култура е категоричен дори и в Северна България, която доскоро не беше територия, характерна с този поминък. До преди няколко години този район не се е свързвал с етерично-маслените култури като цяло и в частност с лавандулата. Повишените размери на площите на лавандула, разбира се, се отразиха върху количеството на лавандуловото масло, което беше произведено тази година. Увеличен е и броят на дестилериите, в които се преработва маслото, като не са малко и тези в Северна България. Така че в този ред на мисли 2017-а е добра година за лавандулопроизводството“, разказа Узунова пред "Фокус".

По думите ѝ през изминалите години интересът към лавандуловото масло в световен мащаб се е повишил, което е довело и до това повече български земеделски производители да се насочат към тази суровина.

„За последните години ние сме водещ производител като количество произведено лавандулово масло, а основен конкурент по качество ни е Франция. Но така или иначе повечето етерични масла към този момент се влагат в козметичната индустрия и в ароматерапията. И в този ред на мисли Европа ни е основен клиент. Сред европейските държави, където се реализират най-високи количества етерични масла, са Германия, Франция и Англия. И това не е случайно, тъй като това са държавите с най-развита козметична индустрия и там са ситуирани най-големите търговци на световно ниво на етерични масла. Северна Америка също е дестинация, в която ароматерапията процъфтява и все повече етерични масла се изнасят за там“, обясни тя и уточни, че традиционен пазар за България са и Япония и Китай, където всяка година се увеличават количествата на изнасяните етерични масла.

Според Узунова най-големите проблеми в производството на лавандула са сортовата чистота и кражбите на разсад, за които държавата трябва да вземе мерки.

„За съжаление, повишеният интерес към производството на лавандула подхрани една негативна тенденция - всяка година се увеличават производителите на посадъчен материал, които не са сертифицирани, и съответно качеството му е под въпрос. Това автоматично рефлектира върху възможността да се дефинират насажденията с конкретен сорт. Защото когато не е ясна чистотата, тогава вече започва да се подлага на съмнение и самото насаждение и това е един категоричен проблем“, каза още тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.