България се нареди на 64-о място в световната листа на износителите


България се нареди на 64-о място в световната листа на износителите
Снимка: Getty Images

3012

Въпреки спада на еврото спрямо долара с 20% през 2015 г. и на българския износ с 12%, България се изкачва от 65-о на 64-о място в световната ранглиста на износителите, съобщава Българската стопанска камара (БСК).

За петте години световният внос се е свил с 2% средногодишно, а само за 2015 спрямо 2014 г. спадът е с 13%, т.е. България се представя малко по-добре от повечето си основни търговски партньори. За отчетения период българският износ  е 25.8 милиона долара, което показва намаляване на средногодишна база с около 1 процент. Причини за това могат да се търсят в колебанията на цените на суровините.

Въпреки големия спад в цените, а оттам и общата стойност, износът на горива и електричество отново оглавяват класацията. Пробивът идва от групата на електрониката и електротехниката, която за първи път заема второ място. Следват медните изделия, машини и части, зърно, конфекция, фармация, пластмасови продукти, автомобили и части за тях.

Групите стоки, които регистрират спад в износа за периода 2011-2015 г. по-голям от този на световния внос (т.е. загуба на пазарни позиции), са: горива, мед, зърно, конфекция, трикотаж, маслодайни семена, руди и др. При леките горива спадът е 29%, въпреки че изнесеното количество е най-голямото, откакто има статистика за тази позиция, при другите петролни деривати спадът е 49 на сто. Износът на маслодаен слънчоглед, който в последните години редовно е сред водещите стоки, намалява с 19%, но все пак сме на трето място в света.

Износът на електричество расте с 14%, въпреки че световният внос намалява с 8%. Това нарежда България на 14-то място в света по износ на електроенергия. Нефтените масла присъстват по-забележимо в експортната ни листа едва от 2014 г., но вече са на 8-мо място в нея, а България се е изкачила до втори доставчик на световните пазари след САЩ. От гледна точка на пазара притеснения буди фактът, че нефтените масла се изнасят почти единствено за Сингапур, а Сингапур не отчита внос от България, дори целият внос на Сингапур на тази стока е 15 пъти по-малко от декларираният от България износ.

България упорито продължава да бъде единствената държава в региона, която изнася руди и концентрати от благородни метали, като застава на 4 място сред световните износители. Според българската статистика, единственият пазар е Германия, но в немската статистика няма внос от България.

Износът на цигари намалява с 24%. Основен пазар за цигарите ни продължават да са арабските държави, като ОАЕ държат 72%. Интересно е да се отбележи, че ОАЕ декларират доста по-голям внос от България, отколкото е декларираният български износ, и в стойностно, и в количествено изражение.

Сред селскостопанския ни износ най-голям спад има царевицата – цели 44 процента, при спад на световния внос с 3%. Все по-голяма част от слънчогледа се преработва до сурово олио, което извежда страната ни до 5 място сред световните износители на олио. Износът на велосипеди продължава възходящия тренд, за 5 години се е удвоил и сме на 10-то място в света.

Излизаме на първо място в света при износа на брашна от маслодайни семена (21.8% от световни износ), различни от соево и синапено. Голям дял има България и при износа на временно консервирани череши – 19.2% и патешко месо – 17.1 процента.

България може да увеличи износа си за развитите държави, като стане подизпълнител на техните фирми и се включи в глобалните вериги на доставки. С течение на времето ще се придобият знания и умения за по-широко самостоятелно навлизане на световните пазари под собствена марка и със собствени разработки.

Нарасналата конкурентоспособност се дължи основно на международни компании в България, и по-малко на местни фирми. Независимо от ползите от чуждестранните инвеститори, редица суровини и материали не се преработват достатъчно задълбочено и килограмовите цени на българския износ са сравнително ниски.

 

Още от Статистика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички