България вече има първата си линейка за недоносени бебета


България вече има първата си линейка за недоносени бебета
Снимка: БГНЕС

3265

Първата линейка у нас за специализиран транспорт за недоносени бебета получи като дарение Центърът за спешна медицинска помощ, предаде БГНЕС.

„Тук сме, за да покажем, че нещата могат да се правят по един по-различен начин за обществото. За нас недоносеността е голяма кауза”, каза от своя страна Стелиос Теодоридис, регионален мениджър на фирмата, даряваща линейката.

Той посочи, че всяка година по света се раждат 15 млн. недонесени бебета. Само днес 41 000 бебета ще се родят недоносени някъде в света. Недоносеността е причина номер едно за смъртността в ранна детска възраст.

Д-р Георги Гелев, директор на Центъра за спешна медицинска помощ обясни, че идеята е била изцяло на неонатолозите, а Спешната помощ ще бъде само хазяин на линейката. Той поясни, че ще бъдат осигурени шофьори и гориво, но линейката ще работи изцяло по заявка на болниците, в които има родилни отделения. Линейката ще бъде специализирана само за такъв транспорт. Досега транспортът се извършваше с обикновени реанимобили.

Зам.-министърът на здравеопазването в оставка Ваньо Шарков коментира, че успяхме да направим някои неща в Спешна помощ. „Това, което трябва да бъде продължено в служебен кабинет или нормално избран кабинет е да бъде продължен проектът за Спешната помощ. Разговорите ни с ЕК от 8 декември завършиха с това, че набраното темпо трябва да бъде продължено, за да може този важен проект да бъде реализиран”, каза още Шарков.

Проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология заяви, че процентът на недоносените деца у нас е между 10 и 11% по данни по 2015 г. Причините едно дете да се роди недоносено, стана ясно, са многофакторни. На първо място това може да бъде заради натоварване на родителите, стрес, както и покачване на възрастта на раждане. Проф. Слънчева подчерта, че транспортът от една болница в друга може да определи бъдещето на недоносените деца. „Транспортът за едно дете е изключително важен и чакаме по-добри резултати за цялата страна”, допълни проф. Боряна Слънчева. Тя поясни още, че в една линейка за такъв специализиран транспорт трябва да има транспортен кувьоз, който да побере дете и нужната техника. Нужен е и апарат за вентилация, монитор за следене на жизнените функции, както и инфузионна помпа, с която да се преливат хранителни вещества и медикаменти.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички