България все още има шанс за завода на Volkswagen


България все още има шанс за завода на Volkswagen
Снимка: Volkswagen AG

3095

Германският автомобилен концерн Volkswagen все още търси най-доброто място за новия си завод в Югоизточна Европа. Това съобщава германският ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от агенция "Фокус".

"Няма окончателно решение на надзорния съвет", заяви премиерът на Долна Саксония Щефан Вайл от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), който е и част от ръководния орган на Volkswagen.

Наскоро бе съобщено, че Турция вече е избрана за изграждането на завода за милиарди. От компанията обаче опровергаха информацията. България също продължава да участва в надпреварата.

"Разбира се, независимо как се вземе това решение, то ще бъде икономическо, а не политическо изявление", увери Вайл, като допълни, че се очаква такова да има "може би на следващото или на по-следващото заседание на надзорния съвет". Съответно процесът вероятно ще продължи през есента.

Германското издание цитира и мнения на критици на Анкара според които избирането Турция не е съвместимо със ситуацията с правата на човека в страната.

Впечатлението, че компанията отслабва дейностите си в Германия, като пренасочва все по-голяма част от работата си в страни с по-ниски разходи за персонал, противоречи на политиката на ГСПД. "Принципно ситуацията е по-сложна. Компанията трябва да отваря нови пазари за продажби, също чрез пазарно ориентирано производство", подчерта още Вайл.

По думите му Volkswagen трябва да има право да присъства в много страни. "Ето защо се справя толкова добре, защото не само гледа на нещата с национални очила, а се утвърждава в международен план от десетилетия", обясни Вайл.

Наскоро концернът представи добри резултати за работата си - въпреки дизеловата афера и проблемната автомобилна индустрия. От април до юни продажбите са се увеличили с близо седем процента спрямо предходната година, въпреки че са доставени по-малко автомобили. Печалбата на компанията също се е увеличила значително през този период с почти 1/4.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички