България все пак няма да кандидатства за "чакалнята" на еврозоната до дни

България все пак няма да кандидатства за чакалнята на еврозоната до дни
Източник: БГНЕС

Не мога да обещая, че подаването на кандидатура за ERM-2 ("чакалнята" за eврозоната) ще е следващата седмица, ще е толкова скоро, колкото може. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на Пловдивския икономически форум.

Наскоро финансовият министър Владислав Горанов заяви, че до дни България ще започне преговори за влизане едновременно в ERM-2 и Европейския банков съюз. Според Дончев обаче това няма да е чак толкова бързо.

По време на Пловдивския икономически форум вицепремиерът коментира, че въвеждането на еврото ще увеличи доверието на инвеститорите и пазарите към България и добави, че най-важният ефект е политически.

„Еврозоната е ядрото на Европа, а България по ред причини не може да си позволи да бъде в периферията“, каза той, цитиран от БНР.

Дончев допълни, че сегашният икономически ръст не е достатъчен, за да може България да догонва по-развитите страни от ЕС и за тази цел ръстът трябва да бъде поне 6% годишно. Според вицепремиера ключов фактор за интензифициране на растежа е образованието.

По думите му налагането на мита от страна на САЩ няма да се отрази чувствително на българската икономика, тъй като стокооборотът ни с Америка не е значителен, но политическите следствия от този акт ще са сериозни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.