България все пак няма да кандидатства за "чакалнята" на еврозоната до дни


България все пак няма да кандидатства за "чакалнята" на еврозоната до дни
Снимка: БГНЕС

3283

Не мога да обещая, че подаването на кандидатура за ERM-2 ("чакалнята" за eврозоната) ще е следващата седмица, ще е толкова скоро, колкото може. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на Пловдивския икономически форум.

Наскоро финансовият министър Владислав Горанов заяви, че до дни България ще започне преговори за влизане едновременно в ERM-2 и Европейския банков съюз. Според Дончев обаче това няма да е чак толкова бързо.

По време на Пловдивския икономически форум вицепремиерът коментира, че въвеждането на еврото ще увеличи доверието на инвеститорите и пазарите към България и добави, че най-важният ефект е политически.

„Еврозоната е ядрото на Европа, а България по ред причини не може да си позволи да бъде в периферията“, каза той, цитиран от БНР.

Дончев допълни, че сегашният икономически ръст не е достатъчен, за да може България да догонва по-развитите страни от ЕС и за тази цел ръстът трябва да бъде поне 6% годишно. Според вицепремиера ключов фактор за интензифициране на растежа е образованието.

По думите му налагането на мита от страна на САЩ няма да се отрази чувствително на българската икономика, тъй като стокооборотът ни с Америка не е значителен, но политическите следствия от този акт ще са сериозни.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички