България взима до 2 млрд. евро нов външен дълг

България взима до 2 млрд. евро нов външен дълг
Източник: Thinkstock

Министерството на финансите извършва подготвителни действия за изтеглянето на до 2 млрд. евро нов външен дълг. Това е близо до максималния размер на новия външен дълг, който е разрешен страната ни да поеме през годината според записаното в Бюджет 2016.

Вече са избрани банките, с които ще се работи по емисията еврооблигации, съобщава Reuters, като се позовава на пазарни източници. Те са общо четири, като две от тях са Citi и JP Morgan Chase &Co.

Страната се нуждае от постъпленията, за да финансира дупката в бюджета, която се оценява на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), като ще останат и средства за ликвидни буфери заради стрес тестовете на банките през тази година.

Четирите банки ще организират една или няколко емисии облигации, посочват източниците на агенцията.

Финансовото министерство на България отказва коментар, но потвърждава в изявление за Reuters, че е предприело стъпки за осигуряване на възможността да изтегли нов външен дълг в рамките на средносрочната дългова програма и лимита от 3,9 млрд. лева.

Българското финансово министерство очаква съотношението на дълга към БВП да достигне 28% през тази година от 26,4% в края на 2015 г.

София набра от международните пазари 3,1 млрд. евро през март 2015 г. – най-голямата продажба на дълг, организирана от страната някога, отбелязва агенцията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.