България: една история с два джипа и един политик


България: една история с два джипа и един политик
Снимка: БГНЕС

2531

Истерия, омраза, враждебност. Мутри на пътя и в политиката. За това говори една история с два джипа и две счупени огледала, в която главните роли играят един български политик, неговата съпруга и един чужденец, пише Ясен Бояджиев за "Дойче Веле България".

Засенчен от убийството на русенската журналистка, един пътен инцидент от последните дни остана почти незабелязан и дори не намери място в новините на някои от големите медии. Това е естествено - на фона на ужасяващото и отвратително престъпление в Русе разигралата се предишната вечер в София улична кавга изглежда банална и дори карикатурна. Но донякъде и незаслужено, защото тя е не по-малко показателна.

Типичен инцидент

Докато се разминават, два джипа закачат страничните си огледала. Единият е управляван от съпругата на политик, лидер на партия и на парламентарна група от управляващото мнозинство (става дума за съпругата на Волен Сидеров - Деница, бел.ред.), а другият - от пребиваващ вече няколко години в България судански гражданин. При какви точно обстоятелства и по чия вина се стига до контакта между огледалата не е ясно. Но, ако се съди по разказа на депутатската съпруга (поради липса на друга възможност), по-засегнат се е почувствал другият водач, защото е тръгнал да ѝ търси сметка за случилото се. Надали тя му е останала длъжна, но така или иначе накрая се е качила в колата и е избягала ("успяла да се оттегли", според полицейското съобщение). Той обаче я настигнал и спрял. Тогава според полицията, "насочил словесната си агресия към нея". А според пристигналия минути по-късно неин съпруг-политик, въпросният судански гражданин направил "опит да ѝ причини телесни повреди или да отнеме живота ѝ". Последното едва ли е вярно, понеже по разказа на самата съпруга, докато тя стояла заключена в колата си, ядосаният суданец сам повикал стоящите наблизо полицаи.

Те установяват, че шофьорът е с невалидна за територията на България шофьорска книжка, поради което му съставят акт за нарушение на Закона за движение по пътищата и на място свалят регистрационните табели на колата му. После го арестуват и още същата вечер го пращат на съд по Указа за борба с дребното хулиганство. Съдът обаче го пуска на свобода, след като установява, че няма данни за извършено нарушение.

Всичко това явно се е видяло недостатъчно на съпруга-политик. Още на мястото на инцидента той започнал да нарежда и да търси сметка на полицаите, след което публично поиска вътрешният министър да подаде оставка, а постът да бъде зает от човек от неговата партия. После пък открива във Фейсбук, че в родината си шофьорът е бил военен, че "общува с хора от различни националности" и "пътува много". Което го кара да попита "какви са икономическите, бизнес и военни връзки на суданския гражданин с лица и организации от Ислямския свят". Липсата на удовлетворителен отговор му даде основание да поиска и оставката на шефа на ДАНС.

Активното участие в цялата история има и телевизионният канал на партията, представяна от съпруга-политик, по който дни наред се "върти" текст, гласящ: "Корумпираният съдия от Софийски районен съд... пусна на свобода престъпника от Судан".

Симптомите на заболяването

В страната всеки ден стават стотици такива "леки пътно-транспортни произшествия" (както ги наричат в полицейските прессъобщения). Много от тях завършват с обиди, псувни, заплахи, а понякога и с бой. Като се изключи боят, случаят с двата джипа и двете огледала е типичен пример за подобни инциденти. И ясно показва от какво боледува българското общество.

Най-напред - това е все по-истеричната и всепроникваща враждебност и омраза. Възпитанието отстъпва пред хулиганството, всеобщата агресия измества елементарните норми на човешки взаимоотношения.

Ако се съди по реакциите в интернет-форумите, в случая тази омраза придобива и формата на често срещаната ксенофобия и откровен расизъм, провокирани от чуждестранното (суданско) участие и, разбира се, от постоянно напомпваните истерия и страх на тема мигранти и терористи.

Често пъти подобни инциденти са белязани и от наглостта на обикновени мутри, които, не без основание, живеят с чувство за безнаказаност и се смятат за всесилни.

В случая тази роля е поета, а описаните дотук характерни черти са въплътени чрез ексклузивното участие на съпруга-политик. Той се държи така, сякаш всичко му е позволено и всички му дължат някакво специално отношение. Той коли и беси, уволнява и раздава правосъдие на място. Което не му е за първи път. Потърпевши в няколко случая, за които има издадени и съдебни присъди, бяха полицаи, студенти, журналисти, стюардеси и обикновени граждани.

Всъщност, това поведение явно е резултат не толкова на свързана с характера спонтанност, колкото на пресметната стратегия. Цялата му политическа кариера се гради върху насаждането на истерия, враждебност и омраза, които вървят в пакет с неприложими и абсурдни популистки идеи. Няма да е чудно, ако се окаже, че и този път зад целия шум стои някаква политическа сметка, и тя излезе вярна. Той далеч не е единственият, но явно е сред най-гъвкавите, умело приспособяващи се и успешни представители на едно политическо течение, което завладява все по-големи територии.

Кашата, в която пребивава българското общество

Остава да добавим и ролята на органите на реда, които дори в подобни дребни инциденти се оказват между чука и наковалнята и не знаят на кого по-напред да угодят. Така и по принцип държавните институции пребивават в състояние на раздвоеност и страх. Парализирани и зависими, те отдавна са загубили доверието на обществото.

Обществото пък пребивава в една каша, в която ценностите, ориентирите, политиката и дори простите причинно-следствени връзки са така разбъркани, че стават все по-трудно различими и изчезват. Така всякакво общо рационално действие и развитие става все по-трудно и дори невъзможно.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички