Българите харчат за почивка 2 пъти по-малко от средното за ЕС

Българите харчат за почивка 2 пъти по-малко от средното за ЕС
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Българите отделят за лятна почивка над два пъти по-малко пари, отколкото е средното ниво в Европейския съюз. Това показват данни на Евростат, цитирани от в. "24 часа".

В България отделяме по 156 евро на човек за лятната си почивка, а средното ниво в ЕС е 336 евро. Всъщност в своеобразната класация ние сме на шесто място отзад напред по отделяни средства за лятна ваканция. Най-зле е Латвия – само 107 евро на човек, а най-много харчат в Люксембург – 767 евро, като в Европа само швейцарците са по-разточителни – 818 евро, но Швейцария не е член на ЕС.

Европейската нация, която прави най-голям оборот на туристическия сектор и то в световен мащаб безспорно са германците - със своите 443 евро на глава от населението те всъщност имат 28% дял от всички туристически разходи в рамките на ЕС.

Интересен момент е, че румънците също харчат по-малко от българите - 124 евро на човек и така се класират на второ място отзад напред.

По-интересно е обаче къде отиват тези пари. От данните на Евростат излиза, че повече от две трети от разходите са направени в рамките на страни от ЕС. 45% от парите са похарчени за лятна почивка в собствената държава, а други 34% - в друга страна-членка. Друга предпочитана дестинация е Америка - Северна и Южна, където са направени 7% от разходите за почивка. След тези два континента се нарежда Азия с 6%, Африка - с 2%, и далечната Австралия със само 1%.

Разходите са поделени почти поравно между нощувките, транспорта и останалото, в което влизат храната и забавленията. Има съвсем малки разлики между това дали туристът кара ваканцията си в родината или в друга близка държава от ЕС, или е в далечна дестинация. Ако е далеч от дома, разходите за транспорт са само с няколко процента повече, отколкото за нощувките.

Най-голям дял сред почиващите европейци са хората над 50 години.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.