Българите харчат за почивка 2 пъти по-малко от средното за ЕС


Българите харчат за почивка 2 пъти по-малко от средното за ЕС
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

3079

Българите отделят за лятна почивка над два пъти по-малко пари, отколкото е средното ниво в Европейския съюз. Това показват данни на Евростат, цитирани от в. "24 часа".

В България отделяме по 156 евро на човек за лятната си почивка, а средното ниво в ЕС е 336 евро. Всъщност в своеобразната класация ние сме на шесто място отзад напред по отделяни средства за лятна ваканция. Най-зле е Латвия – само 107 евро на човек, а най-много харчат в Люксембург – 767 евро, като в Европа само швейцарците са по-разточителни – 818 евро, но Швейцария не е член на ЕС.

Европейската нация, която прави най-голям оборот на туристическия сектор и то в световен мащаб безспорно са германците - със своите 443 евро на глава от населението те всъщност имат 28% дял от всички туристически разходи в рамките на ЕС.

Интересен момент е, че румънците също харчат по-малко от българите - 124 евро на човек и така се класират на второ място отзад напред.

По-интересно е обаче къде отиват тези пари. От данните на Евростат излиза, че повече от две трети от разходите са направени в рамките на страни от ЕС. 45% от парите са похарчени за лятна почивка в собствената държава, а други 34% - в друга страна-членка. Друга предпочитана дестинация е Америка - Северна и Южна, където са направени 7% от разходите за почивка. След тези два континента се нарежда Азия с 6%, Африка - с 2%, и далечната Австралия със само 1%.

Разходите са поделени почти поравно между нощувките, транспорта и останалото, в което влизат храната и забавленията. Има съвсем малки разлики между това дали туристът кара ваканцията си в родината или в друга близка държава от ЕС, или е в далечна дестинация. Ако е далеч от дома, разходите за транспорт са само с няколко процента повече, отколкото за нощувките.

Най-голям дял сред почиващите европейци са хората над 50 години.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички