Българите инвестират в чужбина повече, отколкото са чуждите вложения у нас


Българите инвестират в чужбина повече, отколкото са чуждите вложения у нас
Снимка: iStock/Guliver

3304

Инвестициите на български предприемачи зад граница вече изпреварват привлечените чужди капитали в нашата икономика. Това показва статистиката на БНБ за първите седем месеца на годината. От януари до края на юли обемът на инвестираните в чужбина български капитали е 278.9 млн. евро. В същото време преките чужди инвестиции, вложени у нас, са на стойност 219.9 млн. евро.

Данните на БНБ най-вероятно ще бъдат коригирани в следващите месеци леко нагоре, но тенденцията за спад на преките чужди инвестиции (ПЧИ) в страната ни е трайна през последните години. Сривът им след финансовата и икономическата криза през 2008 г. не само че не може да бъде преодолян, но и с всяка година се задълбочава. Наскоро анализ на Българската стопанска камара показа, че през 2017 г. обемът на ПЧИ вече е по-малък от парите, които емигрантите превеждат на своите близки у нас - 1.8 млрд. лв. срещу 2.2 млрд. лв., пише в. "Сега".

Тези дни премиерът Бойко Борисов в опит да омаловажи срива на вложенията от чужбина коментира, че в момента у нас влизали по-качествени инвестиции, защото били в индустриални производства, докато в най-добрите години преди кризата са били основно в търговия, услуги и недвижими имоти.

Данните на БНБ за първите седем месеца на тази година обаче не са обнадеждаващи - макар че второто тримесечие е по-добро от първото, когато задграничните инвеститори изтеглиха от страната ни 160 млн. евро дялов капитал. В сравнение с януари-юли 2017 г. обаче чуждите инвестиции са паднали с 63%.

На практика налетите в българската икономика чужди капитали през тази година са само под формата на заеми, дадени от компаниите майки на дъщерните им дружества у нас. Заетите средства, които впоследствие ще трябва да се връщат, са на стойност 264 млн. евро. Инвестициите в дялов капитал, които се смятат за най-устойчиви и са показател за дългосрочни интереси, са с отрицателен знак, т.е. вместо приток имаме отлив на чужди капитали. Става дума за 26.2 млн. евро, напуснали българските подразделения на чуждите компании. С отрицателен знак е и показателят "реинвестирана печалба" - 18 млн. евро, което показва, че печалбата изцяло се усвоява като дивидент от чуждите собственици и дори се отчита загуба. Трайно Холандия остава инвеститор №1 у нас с вложени 221.4 млн. евро през тази година. В голямата си част обаче това не са холандски инвестиции, а капитали от други страни, включително и от България, които просто използват по-либералния данъчен режим в Страната на лалетата. На второ място е Русия с инвестирани 158 млн. евро, следвана от Германия с 80.5 млн. евро.

Покупките на недвижими имоти от чуждестранни лица през първите седем месеца също спадат. БНБ отчита вложени в имоти 4.2 млн. евро при 10.5 млн. година преди това. Традиционно най-активни са гражданите от Русия, следвани от украинци и германци.

Интересни са държавите, в които инвестират българските предприемачи. За първото полугодие най-много родни капитали са вложени в Обединените арабски емирства - 63 млн. евро, показва статистиката на БНБ. Следват САЩ и Маршаловите острови - съответно с 47.7 млн. евро и 43.2 млн. евро. Във Великобритания пък са инвестирани 26.7 млн. евро, а в Германия - 22.8 млн. евро. Подобно на чуждите инвеститори у нас нашите предприемачи също предпочитат да влагат навън парите си под формата на заеми. За първите седем месеца по този начин са инвестирани 242 млн. евро. Като дялов капитал са вложени само 26.6 млн. евро.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички