Българите купуват все по-малко златни бижута

Българите купуват все по-малко златни бижута
Източник: Getty Images

Продажбите на златни бижута в България са намалели с 20% спрямо май 2014 г. Това съобщи председателят на Съюза на златарите в България Димитър Алексиев. По думите му пазар на злато почти няма, въпреки че само след 20 дни са абитуриентски балове, за които обикновено се купуват златни бижута, пише "Труд".

Според производителите причината е, че хората нямат пари. „Преди години не приемахме никакви поръчки през май, защото работехме само за абитуриентите, сега нямаме никакви заявки“, коментира и Красимир Попов, член на Задруга на майсторите на народни художествени занаяти.

По думите му търсят се най-много пръстени около 2,5-3 грама с цирконий или колиета до 5 грама. Разбира се, клиентите купуват и детски обици и гривни, защото за най-малките не правят икономии.

Цената на грам 14 карата обработено злато, т. е. готов накит, е от 80 до 100 лева в по-големите градове. В малките селища цената е по-ниска – около 60 лева за гр. Ако вдигнем цените, и малкото клиенти ще се откажат да купуват, обясни Попов.

Според него поскъпването на златото на борсите ще се отрази у нас най-рано след месец два.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.