Българите масово покриват стари задължения с потребителски кредити

Българите масово покриват стари задължения с потребителски кредити
Източник: iStock

Половината потребителски кредити се отпускат за покриване на стари задължения. Това съобщи Борислав Генов, който се занимава с потребителско кредитиране в една от водещите банки у нас. Все по-голяма скорост набира и стоковото кредитиране, като при него средната изтеглена сума е между 700 и 750 лева.

По думите му освен за плащането на стари задължения, потребителските кредити все по-често се използват за дофинансиране при покупка на жилище, вместо стандартен ипотечен заем.

"На всеки десет години една ипотека трябва да бъде подновявана, което е свързано с някакви разходи и на част от клиентите, на които им е останал по-малък остатъчен дълг в края на тези десет години. Вместо да подновят ипотеката, отиват и рефинансират ипотеката с потребитерлски кредит, с цел да си освободят жилището от тежест", каза още Генов пред БНР.

С навлизането на пазаруването по интернет все повече хора избират да направят и покупки на техника именно по този начин – с кредит.

"Лихвата бавно и постепенно отива надолу и през 2016-а вече сме между 2007-а и 2008-а като ниво, т.е. като че ли се върнахме на предкризисните нива", допълни банкерът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.