Българите не се хранят здравословно поради липса на пари, смята лекар


Българите не се хранят здравословно поради липса на пари, смята лекар
Снимка: Pixabay

4098

Храната не може да убива сама по себе си, но може да провокира заболявания като инсулти, инфаркти. Основната причина за неправилното хранене на българина е липсата на финанси и кризите, през които народът ни минава. Това каза д-р Райна Стоянова от клиниката по „Ендокринология, метаболитни нарушения и диететика” в УМБАЛ „Царица Йоанна- ИСУЛ” пред БГНЕС.

Специалистът коментира изследването на университета „Фридрих Шилер” в Йена, според чиито данни България е в първата четвъртина на Европа по смъртност, предизвикани от неправилно хранене. Според проучването, което обхваща данни от 1990 до 2016 година, 260 души са починали у нас от болести на съдовата система, породени от вредните хранителни навици. Фактически без бившите съветски републики, България се оказва страната с най-вредно хранене в ЕС. По оценки на учените през 2016 г. неправилното хранене е станало причина за около половината от смъртните случаи в Европа.

„Лошото хранене води до т.нар. социално значими заболявания, които са такива, защото водят до инвалидизиране и по-висока смъртност на населението. Такива са захарният диабет тип 2, който е в следствие на наднорменото тегло, обездвижването, което също води до наднормено тегло и съответно до захарен диабет, който увеличава многократно сърдечно-съдовият риск. Сърдечно-съдовите инциденти са следствие на неправилното хранене, на повишения холестерол, на обездвижването. Стресът също оказва влияние върху здравето ни”, посочи докторът.

Според д-р Стоянова голяма част от българите все още не са разбрали, че храната е горивото на тялото и с каквото се храним такива сме и ние. Повечето млади обаче се интересуват от това да са здрави, не пушат, живеят активно.

„По-възрастното поколение страда от неправилното хранене поради ред причини и в немалка степен те са финансови. Хората си мислят по-скоро дали имат какво да ядат, а не какво да ядат”, коментира още д-р Райна Стоянова.

Докторът е убедена, че основната причина за неправилното хранене е липсата на финанси и кризите, през които народът ни минава. Именно тези фактори водят хората до това да пренебрегват здравето си, а в следствие на мизерията инженери се превърнаха в клошари по улицата. Според медика на човек трябва всичко да му е наред, за да може да помисли какво точно купува и да търси чиста и здравословна храна, т.нар. био храни, които обаче не могат всички да си позволят поради високата цена. Единственото достъпно нещо е храната от градината, която е в пъти по-здравословна от тази, която се продава.

„Храната трябва да бъде балансирана. Трябва да се храним редовно, не трябва да пропускаме хранене. Трябва да подбираме качествени продукти. Колкото по-малко кулинарно е обработена храната, толкова тя ще е по-полезна и вкусна. Не трябва да ядем пържени и прекалено мазни храни. Да избягваме транс мазнините, изкуствените подсладители и добавки”, каза още д-р Стоянова и препоръча да купуваме естествени храни, а не пакетирани и препоръча редовно да пием вода.

Д-р Стоянова призова да не се храним бързо и на крак, а да се наслаждаваме на храната и да я сдъвкваме добре, както и да се разхождаме и да мислим за себе си.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички