Българите пушат, затлъстяват и дават сериозни суми за здраве


Българите пушат, затлъстяват и дават сериозни суми за здраве
Снимка: iStock/Guliver

3475

Високи нива на тютюнопушене, употреба на алкохол, затлъстяване и собствени плащания за здраве. Това са част от основните изводи на изследвания, направени за България, от Световната здравна организация (СЗО).

Докладите "Обзор на състоянието на здравеопазването и благосъстоянието на населението“ и "Характеристики на здравеопазването и благосъстоянието на населението“ бяха представени на пресконференция в Министерството на здравеопазването, предаде Actualno.com.

Колко сме здрави?

СЗО отчита, че България е постигнала значителен напредък в подобряване на здравното състояние на населението си, но предизвикателства остават в някои области:

- Хронични незаразни болести (ХНБ), особено в частта злокачествени образования и заболявания на органите на кръвообращението;

- Високи нива на тютюнопушене и консумация на алкохол;

- Повишено разпространение на затлъстяването;

- Висок дял на собствени плащания за здраве на домакинствата.

Според СЗО, общите разходи за здравеопазване у нас като процент от БВП са 8,4% и са над средните за ЕС13 (страните членки на Съюза, присъединени от 2004 г. - бел. ред.) и са сравними с европейския регион на СЗО. От докладите стана ясно, че собствените разходи за здраве на домакинствата в България са 44,2% и са над средните стойности за обхвата на СЗО в Европа и ЕС13.

СЗО отчита висока численост на практикуващите лекари у нас, но броят на медицинските сестри е под стойностите на европейския обхват на Здравната организация и ЕС13.

Продължителност на живота

В България и при мъжете, и при жените продължителността на живота е по-ниска в сравнение с европейския регион на СЗО и ЕС13. За мъжете тя е 71.4 г., а за жените - 78.7 г. през 2013 г.

СЗО отчита бързо застаряване на населението, а преждевременната смъртност е по-висока у нас в сравнение със средната и се дължи на злокачествени новообразования и болести по органите на кръвообращението.

За изследването на СЗО

Повечето от данните, базирани в докладите на СЗО за здравето на българите, са с фокус върху периода 1985 - 2013/2014 г., като е представена както информация за основните причини за смъртност у нас с подробни графични данни за най-често срещаните болести и фактори за тяхното отключване.

"Това е разработка на най-експертната организация в света - СЗО. Така ние можем да се сравняваме с много европейски страни. Това е страничен независим и експертен поглед върху нашата система", заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По думите му трябва да се насочват усилия най-вече към политики на превенция в здравеопазването. Зле сме по отношение на тютюнопушенето, алкохола, наднорменото тегло, обездвижването и стреса. Проблемите са и най-вече в карциномите и заболяванията на сърдечно съдовата система. Лошо е и че има висок процент на хората, които плащат за здраве и това, че липсват специалисти, обобщи още Кунчев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички