Българите ще могат да помагат за откриване на изчезнали деца чрез Facebook

Българите ще могат да помагат за откриване на изчезнали деца чрез Facebook
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Намирането на изчезнали деца чрез системата „AMBER Alert – изчезнало дете“ става възможно и у нас, благодарение на съвместната работа между Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Facebook. Българските потребители на социалната мрежа също ще могат да помагат в търсенето на отвлечени или изчезнали малчугани.

Това стана ясно по време на съвместна пресконференция на ГДБОП, МВР и служители в отдел "Сигурност" на Facebook, предаде Actualno.com.

"България е едва 15-тата страна в света, която ще се присъедини към проекта за сигнализация AMBER във Facebook", заяви Емили Вачър, директор „Сигурност“ в социалната мрежа.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че ако някой има информация за изчезнало дете след като е видял сигнала в социалната мрежа, може да се обади на телефона към ГДБОП - 982 8353, на който отговаря служител 24 часа, 7 дни в седмицата. Спиридонов допълни, че ГДБОП работи отдавна със социалната мрежа, като поводите са най-различни, но приоритетно касаят сигурността и престъпления срещу деца в интернет пространството.

По време на пресконференцията стана ясно, че апликацията „AMBER Alert“ е помогнала на 900 изчезнали деца в Америка да бъдат спасени и върнати при семействата им.

Още подробности за системата прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.