Българка е сред арестувани бивши банкери от Credit Suisse, замесени в измама за 2 млрд. долара


Българка е сред арестувани бивши банкери от Credit Suisse, замесени в измама за 2 млрд. долара
Снимка: iStock/Guliver

3799

Българката Детелина Събева е сред тримата бивши банкери от швейцарската банка Credit Suisse, които са били арестувани заради участие в измамна схема за 2 млрд. долара. Това става ясно от съобщение на американските правораздавателни органи, цитирано от The Wall Street Journal.

Събева е бивш вицепрезидент на поделението на Credit Suisse за глобални инвестиции. Заедно с нея са задържани Андрю Пиърс и Сурджан Сингх, също бивши служители на банката.

Измамната схема е включва заеми за държавни предприятия в Мозамбик. Арестувани са и още двама заподозрени - Мануел Чанг - бивш финансов министър на Мозамбик, и ливанеца Жан Бустани от фирма в Абу Даби.

Обвинителният акт е от страна на американския Окръжен съд на Ню Йорк. В него се посочва, че чрез поредица от финансови транзакции между 2013-а и 2016-а година са били взети заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството на Мозамбик. В хода на самите транзакциите обвиняемите са измамили инвеститори. Те са създавали морски проекти, използвайки ги, за да събират пари, чрез които да се обогатят, и "умишлено се отклонявали части от постъпилите заеми, за да платят най-малко 200 милиона долара подкупи и рушвети на самите тях, на правителствени служители на Мозамбик и на други лица", гласи обвинението на Окръжния съд в Ню Йорк, цитирано от BBC.

В специално изявление на банката Credit Suisse се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за "заобикаляне на вътрешния ни контрол" чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик и че срещу самата банка няма наказателни действия.

Събева и двамата ѝ бивши колеги са били арестувани в Лондон в четвъртък, но после са пуснати под гаранция. Междувременно САЩ настояват за екстрадирането им по 4 обвинения: заговор за пране на пари, заговор за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики в чужбина, заговор за измама с ценни книжа и измама на инвеститори.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички