Българската икономика с 3.4% ръст, инфлацията стигна 3,5 на сто

Българската икономика с 3.4% ръст, инфлацията стигна 3,5 на сто
Източник: Thinkstock/ Guliver

Икономиката на България продължава да расте, макар с по-малко, отколкото ни се иска. Брутният вътрешен продукт (БВП) се увеличава с 3.4% през второто тримесечие на 2018 спрямо същия период на предходната година. В сравнение с първите три месеца на 2018 г. пък ръстът е с 0.8%, показват данни на НСИ.

В номинално изражение БВП достига 26 047 млн. лева. Най-голям дял заема крайното потребление (79%), което възлиза на 20 586 млн. лева.

Годишната инфлация от юли миналата година до същия месец на 2018-та е 3.5%, съобщиха днес от Националния статистически институт. Според данните за месец левът се е обезценил с 0.7%.

През юли 2018 г. спрямо предходният месец най-сериозно са се увеличи цените в сферите развлечения и култура (+ 5.6%) и ресторанти и хотели (+ 2.3%). Поевтиняването е най-чувствително при цените на облеклото и обувките (-2.8%).

Цените на продуктите в малката потребител кошница са се повишили с 0.3% за месец и с почти процент от декември до юли.

През миналия месец са се увеличили с близо процент цените на ориза, хляба, месото от едър рогат добитък, малотрайните колбаси, рибата, млечните продукти, олио, ябълки, оцет, праскови и кайсии. С близо 5 на сто са скочили цените на цитрусовите плодове. На 6 на сто е поскъпнал зрелият лук.

Статистиката регистрира минимален спад с под процент в цените на брашно, хляб „Добруджа“, свинско месо, месо от домашни птици, трайни колбаси, кайма, пълномаслено прясно мляко, кисели млека, извара, маргарин.

С над 20 на сто по-ниска е цената на зелето, зелен фасул, тиквички и патладжани - средно с 18%, картофи - с 10%, сладолед - с 8.2%.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.