Българският дигитален бизнес масово се кани да наема работна ръка догодина


Българският дигитален бизнес масово се кани да наема работна ръка догодина
Снимка:

3789

България трябва да е по-привлекателна дестинация за привличане на големи чужди инвестиции. Около това становище се обединиха представители на дигиталния бизнес в България на среща, показваща данни за средния и малък технологичен бизнес в страната.

Според проучване сред 250 компании, от които 229 реално са давали отговори, българският дигитален бизнес се развива. Обнадеждаващите новини са, че близо 60% от служителите в проучените компании са под 30-годишна възраст, а 91% от компаниите смятат да наемат хора и през следващата календарна година. Съществуват обаче някои много големи пречки, които трябва да се преодолеят. На първо място това са университетите и това, че оттам не излизат подготвени кадри. Над половината предприятия, които са отговаряли на въпрос за квалификацията на младите висшисти, имат нужда от кадри с технически умения и с умения при маркетинга и рекламата.

"Друг проблем е, че бизнесът е съсредоточен изцяло в големите градове като София и Пловдив. Това обославя големи демографски и икономически разлики в държавата", сподели Саша Безуханова от Move.bg, която е и инициатор на проучването.

Един от основателите на Progress Software Светлозар Георгиев също коментира проблемите на дигиталния бизнес в България.

"Държавата трябва да определи кои сфери да бъдат с приоритет и кои не. Според мен поемането по много пътища не води до нищо добро. Ако държавата не може да помага, поне да не пречи", коментира Георгиев.

Според Филип Генов от УниКредит "технологиите са секси" - затова той призова младите предприемачи да не се страхуват да започнат свой бизнес.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички