Българският износ за Китай е нараснал с 10% за половин година


Българският износ за Китай е нараснал с 10% за половин година
Снимка: Министерство на икономиката

1915

За последните 10 години българският износ за Китай се е увеличил десетократно, а само през първите шест месеца на тази година нараства с 10% спрямо същия период на 2017 г. и възлиза на 366.7 млн. долара. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, при посещението си на българския щанд на Първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки /CIIE/, който се провежда в Шанхай, съобщиха от Министерството на икономиката.

Караниколов е на посещение в Китай, начело на бизнес делегация, в която влизат представители на 32 български компании-изложители, които представят своите стоки и услуги в секторите - хранително-вкусова промишленост, козметика и услуги. В първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки участват над 130 държави, а българското национално участие се организира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/ към Министерство на икономиката.

Икономическият министър подчерта, че страната ни участва в Първото издание на Китайския международен панаир, с цел лансиране на българските продукти на китайския пазар. „Считаме, че има още възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай и ще продължим да работим усилено тази тенденция да продължи и занапред“, допълни той. Българският щанд бе посетен лично и от Европейския комисар за здравеопазването и безопасността на храните Витенис Андриукайтис.

По време на официалната си визита в Китай министър Караниколов проведе среща с Джън Шанджие, секретар на гр. Нинбо. На срещата се постигна съгласие държавната компания Индустриални зони съвместно с град Нинбо да стартират действия по създаването в България на съвместна индустриална зона. Като първа стъпка, “Национална компания индустриални зони” ЕАД съвместно с китайските партньори ще подготвят и подпишат меморандум, в който определят конкретните действия, на страните.

Двамата обсъдиха и търговско-икономическото сътрудничество в рамките на инициативата "16+1". От 2014 г. Нинбо е домакин на ежегодното Експо за търговия и инвестиции във формат 16+1, в което Министерство на икономиката чрез ИАНМСП организира всяка година българско национално участие. Изразена бе готовност за организиране на сериозно участие от български компании и през следващата година.

Провеждането на Китайския международен панаир за вносни стоки (CIIE) беше обявено от президента на Китай Си Дзинпин през май 2017 г. в рамките на Първия Диалог на високо ниво на форума “Един пояс, един път”, проведен в гр. Пекин. Организацията на форума се осъществява от Министерството на търговията на Китай и специално Бюро, създадено към министерството, както и от Община Шанхай. В първото издание на Китайския международен панаир за вносни стоки ще участват над 130 държави, като всички държави-членки на ЕС ще участват в изложението.

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички