Българският клон на "Олимпик" не е правил вноски в гаранционния фонд в Кипър

Българският клон на Олимпик не е правил вноски в гаранционния фонд в Кипър
Източник: БГНЕС

Българският клон на кипърската застрахователна компания "Олимпик” не е правил вноски върху застрахователните полици в България в гаранционния фонд в Кипър. Това заяви в интервю за БНР Акис Папахристодулу, генерален мениджър на Кипърския фонд за автомобилно застраховане (бел. ред. - Кипърския гаранционен фонд).

Става въпрос за тези пари, които се внасят в България в т.нар. "Обезпечителен фонд". От него се изплащат обезщетения в случай на фалит. Припомняме, че вече стана ясно, че в Обезпечителния фонд в България "Олимпик" е внесла 2 млн. лева, но какво ще стане с тях тепърва ще се решава. Финансовият министър Владислав Горанов дори изказа предположение, че тези пари могат да отидат в масата на несъстоятелността на компанията в Кипър, т.е. с тях да се плаща на кредитори, които търсят обезщетения не по "Гражданска отговорност".

"Ние получаваме вноски само от автомобили, застраховани в Кипър, автомобили с кипърски номера. Аз вярвам, че българският Гаранционен фонд трябва да е събирал вноски от българските автомобили, от застрахователните компании в България, но питайте тях, защото всяка страна си има различни правила", подчерта генералният мениджър на фонда.

На изричен въпрос дали българският клон на "Олимпик", като част от регистрираната в Кипър компания, е привеждал вноски за сключените от него застраховки в кипърския гаранционен фонд, Папахристодулу отговори: "Аз ви казвам - българският клон не е плащал вноски в кипърския гаранционен фонд. Това е ясно”.

"Фондът има задължение само да компенсира потърпевшите при пътни злополуки, но няма задължения относно възстановяването на суми по прекратените застрахователни полици", уточни мениджърът на Кипърския фонд за автомобилно застраховане, визирайки изплащане на обезщетения по "Гражданска отговорност" само при случаи на катастрофи.

Кипърският гаранционен фонд се финансира с 5% такса върху застрахователните премии за автомобилна застраховка и негови членове са всички застрахователни компании, които попадат в обхвата на разпоредбите на Закона за застрахователния бизнес и които сключват сделки за застраховане на моторни превозни средства в Кипър.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.