Българското правителство държи биткойни за над 3 млрд. долара


Българското правителство държи биткойни за над 3 млрд. долара
Снимка: Getty Images/Guliver

7611

Българското правителство държи биткойни на стойност над 3 млрд. долара, които са били конфискувани при акция срещу организирана престъпна група. Това съобщава Coindesk.com - едно от водещите издания, посветени на криптовалутата.

В публикацията се цитира съобщение от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), според което още през май месец тази година при акцията срещу престъпниците са иззети 213 519 биткойна. По време на операцията са арестувани 23 български граждани, а информацията сочи, че арестите и конфискацията на криптовалутата са резултат от разследване на предполагаема митническа измама.

Според данните с помощта на вирус заподозрените са проникнали в митническите компютри и така са успели да си спестят плащането на митнически такси при внос на стоки в страната. 

Любопитното в случая е, че от май месец до днес, иззетите биткойни са поскъпнали до над 3 млрд. долара. При конфискуването на биткойните през май, най-популярната криптовалута се е търгувала при курс от 2354 долара за брой, а общата стойност на иззетите виртуални пари е била около 500 млн. долара.

Към момента не е ясно какво прави българското правителство с конфискуваните биткойни, пише още в материала на Coindesk. Отбелязва се също отказът на правителството да даде допълнителни подробности по случая на сайта "Биволъ" с аргумента, че тече наказателно разследване.

В петък курсът на биткойн се движи около 13 000 долара, макар по-рано да прехвърли за кратко границата от цели 18 000 долара.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички