Българското правителство държи биткойни за над 3 млрд. долара

Българското правителство държи биткойни за над 3 млрд. долара
Източник: Getty Images/Guliver

Българското правителство държи биткойни на стойност над 3 млрд. долара, които са били конфискувани при акция срещу организирана престъпна група. Това съобщава Coindesk.com - едно от водещите издания, посветени на криптовалутата.

В публикацията се цитира съобщение от Центъра за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC), според което още през май месец тази година при акцията срещу престъпниците са иззети 213 519 биткойна. По време на операцията са арестувани 23 български граждани, а информацията сочи, че арестите и конфискацията на криптовалутата са резултат от разследване на предполагаема митническа измама.

Според данните с помощта на вирус заподозрените са проникнали в митническите компютри и така са успели да си спестят плащането на митнически такси при внос на стоки в страната. 

Любопитното в случая е, че от май месец до днес, иззетите биткойни са поскъпнали до над 3 млрд. долара. При конфискуването на биткойните през май, най-популярната криптовалута се е търгувала при курс от 2354 долара за брой, а общата стойност на иззетите виртуални пари е била около 500 млн. долара.

Към момента не е ясно какво прави българското правителство с конфискуваните биткойни, пише още в материала на Coindesk. Отбелязва се също отказът на правителството да даде допълнителни подробности по случая на сайта "Биволъ" с аргумента, че тече наказателно разследване.

В петък курсът на биткойн се движи около 13 000 долара, макар по-рано да прехвърли за кратко границата от цели 18 000 долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.