Българското строителство вече не е в "червената" зона с висок риск


Българското строителство вече не е в "червената" зона с висок риск
Снимка: БГНЕС

4590

От 2018 година строителният сектор в България вече не попада в “червената” зона на най-висок риск в мониторинга на застрахователя на търговски кредити Euler Hermes.

Рейтингът беше променен на “оранжев” или чувствителен риск след раздвижването на някои инфраструктурни проекти в страната, перспективи за европейско финансиране и стабилния ръст на пазара на недвижими имоти през последната година. Положителна проямна има и за сектора Автомобилни части, който вече е в “зелената” зона на най-нисък риск.

“Като цяло рискът в българската икономика е балансиран, като 10 от общо 17 сектора попадат в зоната на нисък или умерен риск, а след последните промени няма нито един, който да свети в червено. С повишено внимание освен строителството обаче ще продължим да следим транспорта, където от години има задълбочаващи се проблеми поради преобладаващото насищане на сектора с малки и средни компании с по-ниска ликвидност, недостиг на работна ръка и необходимост от сериозни инвестиции. Сега на дневен ред са и допълнителните предизвикателства, свързани с предстоящите промени в европейското законодателство.”, коментира Манфред Щамер, Главен анализатор Икономически проучвания и оценка на риска на Euler Hermes по време на 9-ата Кредит Риск Конференция, която се проведе днес в София.

Прогнозите на експертите на Euler Hermes за българската икономика през 2018 и 2019 година остават за стабилен растеж с очакван ръст за БВП съответно от 3,4% и 3,2%. Според експертите ще продължи и положителната тенденция за спад на безработицата до 5,4% през настоящата година и до 5% през следващата. Размерът на трудовите възнаграждения се очаква съответно да се увеличи средно с 8% и 6,5%. Анализаторите на Euler Hermes отчитат и напредък в оздравяването на банковата система след кризата през 2014 година.

“Към момента не виждаме сериозни спънки за присъединяването на България към еврозоната. Това е реалистично да се случи в рамките на 3 до 4 години, като в момента страната ни покрива петте икономически критерия от Маастрихт.”, обясни Манфред Щамер.

Според анализаторите Brexit и протекционистката политика на САЩ няма да имат съществено отражение върху икономиките в Централна и Източна Европа и съответно върху българската. Прогнозите са за продължаващ ръст на българския експорт средно с около 4,5% годишно.

“Възможностите за увеличаване на търговията и износа, както и повишената динамика в икономиката на международно ниво създават нови възможности, но и рискове. Българският бизнес не бива да оставя оптимизмът да приспи вниманието”, предупреждават експертите на Euler Hermes.

Те припомнят, че сред Топ 5 експортните дестинации на България попадат Турция, Гърция и Италия, където пък средните сроковете за разплащане са едни от най-дългите в света – близо 3 месеца. Затова компаниите трябва да са подготвени за забавяне на издължаване по сделки. Допълнително внимание изискват и интеаракции с фирми в Турция и Румъния, където Euler Hermes индикира за съществени рискове за “прегряване” на икономиките.

Работещо решение за повишаване на сигурността е застраховката на кредитния риск, която става все по-популярна у нас не само сред големите компании. Освен финансови гаранции, бизнесът може да получи и предварителна проверка на партньоритие по потенциална сделка и експеретен съвет. Наличието на застраховка на кредитния риск може да улесни и получаването на финансиране и кредити от банкови институции. Тя е особено важна в случаите на работа с нови клиенти или контрагенти от чужбина.

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички