Бюджет 2018 е по-социален от предишните, заяви Стоянова


Бюджет 2018 е по-социален от предишните, заяви Стоянова
Снимка: БГНЕС

2638

„Ако не слагаме луканка, ще сложим обилно пармезан” – с тази кулинарна аналогия председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова представи бюджета за следващата година.

Сравненията на държавните приходи и разходи с пица датират от преди 8 години, когато Симеон Дянков заложи силно рестриктивна сметка за 2010 г. и я онгаледи с постна пица.

„Смятам, че е доста по-социален от всички бюджети досега, но това е така, защото икономиката върви, защото държавата и приходите могат да си го позволят”, посочи Стоянова пред bTV. Според нея основата за Бюджет 2018 е растежът на икономиката: „Бюджетът не ражда сам приходи, за да ги преразпределя, той е просто един преразпределителен механизъм на държавата от това, което събира и получава към онези сфери, които трябва да обслужва”.

Стоянова изрази мнение, че минималната работна заплата (заложена за 510 лв.) трябва да е по сектори, защото различните отрасли имат различна ефективност и добавена стойност. „В следващите години българската икономика трябва да се преструктурира, трябва да се увеличи делът на онези сектори, които носят допълнителна печалба, които имат допълнителна добавена стойност, които имат пазар навън”, подчерта председателят на бюджетната комисия.

Според нея не трябва да се мисли само за вдигане на минималната пенсия, защото това демотивира хората да си внасят осигуровки.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички