Бюрокрацията - още една причина за поскъпването на имотите

Бюрокрацията - още една причина за поскъпването на имотите
Източник: iStock/Guliver

Мудната организация и бездействието на българската администрация затрудняват значително бизнеса и реализирането на нови проекти. От това се оплакаха от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Освен пречките пред инвеститорите напрежение се създава и за обикновените граждани. Според председателя на асоциацията Георги Шопов заради административните затруднения новите жилища в София са по-малко от необходимото. Този факт заедно със силното търсене води и до сключване на сделки на по-високи цени.

Нелепи са и оправданията на администрацията за забавянето от тяхна страна. Обясненията били от типа "колежката е болна", казаха от асоциацията. В резултат нужните разрешения за започването и завършването на строежа се точат неоправдано във времето. Заради подобно безхаберие изграждането на една жилищна сграда от проекта до влизането на живеещите у нас отнемало по 5-10 години, докато в развитите страни този срок е около две-три години, пише в. "Сега".

Peшeниe на проблемите с администрацията според предприемачи е да се въведе принципът на мълчаливото съгласие. Така чиновниците ще имат срок за отговор, но ако го изпуснат, се приема, че администрацията е дала своето съгласие. Пример за друг произвол, твърдят от асоциацията, са частните терени, чието предназначение се променя например от строителство за озеленяване. Държавата или общината нямат срок, в който да отчуждят терена. В същото време собственикът не може да го загради, но е длъжен да плаща доста солена такса смет, която е от 3 до 9 хиляди лв. годишно, т.е. трупат се допълнителни разходи. С годините теренът запустява и се ползва за паркиране, вместо да се превърне в градинка в квартала.

Наложително е да се приеме нов Общ устройствен план (ОУП) на София, казват от асоциацията. Това би трябвало да стане до 2020 г., а заложените параметри да са с визия поне за следващите 15-20 години.В новия план трябва да се премахне разделението между "спални" и бизнес зони, изтъкват членовете на асоциацията. Идеята е да се обособят райони от типа "град в града", като се открива възможност за работа и живеене в рамките на едно място или се обособят зони със смесено предназначение. Световната практика сочи, че именно това е едно от решенията за намаляване на трафика между градските райони и за подобряване на транспортните връзки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.