ЧЕЗ обмисля да сезира ЕК заради блокирането на сделката с "Инерком"

ЧЕЗ обмисля да сезира ЕК заради блокирането на сделката с Инерком
Източник: БГНЕС

Чешката компания ЧЕЗ разглежда възможността да подаде жалба до Европейската комисия заради решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), което блокира сделката с "Инерком". Това стана ясно от думи на говорителя на компанията Алице Хоракова пред 3e-News.

"Притеснява ни, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не даде достатъчни пояснения защо купуването на нашите български активи би застрашило конкуренцията в България и оценяваме дадените аргументи като неадекватни и несъстоятелни. Считаме, че решението нарушава нашите законови интереси и по тези причини подадохме жалба срещу решението на КЗК до Върховния административен съд. Запознати сме с предприетите стъпки на партньора ни във връзка с подадено ново заявление пред КЗК и оценяваме твърдото намерение на Инерком по този въпрос, което бе изразено чрез вътрешното преструктуриране на "Инерком Груп", за да реагира на съображенията на КЗК", заявява Хоракова.

От ЧЕЗ намират за "смущаващ" факта, че след подписване на договора за продажба на акции с "Инерком", "набързо бе приета промяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже влияние върху изпълнението на вече сключена сделка".

"Отбелязваме, че тази поправка не е преминала през надлежната процедура на вътрешни обсъждания и все още няма насоки за прилагането и от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране. Настоящият подход на държавните институции и политизирането на цялата сделка може да доведат до сериозна заплаха за реализиране на сделката от страна на българската държава. В момента анализираме дали тези действия на българската държава в отговор на намерението ни да продадем българските си активи не нарушават принципите за защита на инвестициите, обект на арбитражно дело", допълва Хоракова.

По думите ѝ и ЧЕЗ, и "Инерком" са решени да финализират сделката. Хоракова допълни, че има валиден договор за покупка.

"Имаме валиден договор за покупка, който е сключен с "Инерком" и честно обсъждаме с нашите партньори законовите изисквания и финасирането. "Инерком" активно преговоря с банки и предприема стъпки, за да изпълни навреме условията в договора. Също така многократно получихме уверения, че "Инерком" иска да запази настоящия мениджърски състав на компаниите, за да гарантира приемственост в предоставянето на услуги", каза още говорителят.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.