Чак през септември ще стане ясно как ще плаща за фалита на "Олимпик"


Чак през септември ще стане ясно как ще плаща за фалита на "Олимпик"
Снимка: БГНЕС

1833

Всеки, на когото фалиралата застрахователна компания "Олимпик" дължи пари, трябва да подаде заявление по специален формуляр. Това ще стане обаче чак след като кипърският съд се произнесе по случая, а това ще се случи най-вероятно в средата на месец септември, обясни временният ликвидатор на застрахователя Павлос Накузи.

Тепърва ще се изчистват детайлите по това как трябва да изглежда въпросният формуляр, както и точните стъпки на процедурата. Всичко ще бъде ясно обяснено и на българската страна. А засега "Олимпик" още не е в ликвидация, има иск, който трябва да бъде гледан от съда, добави Накузи пред Българското национално радио (БНР).

Съгласно кипърския закон, въпреки че решението на съда се очаква в средата на септември, то влиза в сила със задна дата - от 10 август, когато бе подаден искът за ликвидация.

Всички кредитори, независимо дали са в България и Кипър, ще бъдат третирани по еднакъв начин, увери Накузи. Но той каза и, че съгласно закона в Кипър "приоритет се дава на тези кредитори, които имат искове, произтичащи от застрахователните договори. Това означава искове за компенсации поради инциденти и искове за възстановяване на застрахователни премии. Двете групи са поставени на един ред след кредиторите. Няма значение дали исковете са в България или Кипър - те се третират по еднакъв начин", бяха думите на кипъреца.

Не компанията, а законът прекрати всички застрахователни договори на "Олимпик" както в Кипър, така и в България, считано от 17 август, уточни временният ликвидатор.

Повече потърпевши от случилото се има в България. В Кипър в сектора на автомобилните застраховки "Олимпик" има около 10 000 клиенти, близо 2000 от които са българи, по неофициални данни от български застрахователни брокери към компанията. Оборотът на в България от тези застраховки достига около 25 млн. евро, докато в Кипър е под 5 млн. евро. За 2016 година "Олимпик" отчита близо 14 млн. евро загуби. По време на външния одит на компанията, в доклада, който бе представен в началото на май и предизвика поставянето ѝ под специален режим, не бе потвърдено наличието на 210 млн. евро в инвестиции, депозити и кеш.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички