Частно здравно осигуряване в Германия - вноски


Частно здравно осигуряване в Германия - вноски
Снимка: Krankenkassenzentrale.de

9045

Всеки, който е решил да живее в Германия, трябва да е здравно осигурен по закон от 2009г. За щастие, там се предлагат едни от най-висококачествените здравни услуги в света, за което е доказателство и високата степен на удовлетвореност на гражданите. По тази причина съществуват доста доставчици на здравни услуги, което може да затрудни избора на редовия потребител. На сайта Krankenkassenzentrale.de може да получите изчерпателна информация за немското здравно осигуряване, както и да направите сравнение на цени и такси между различните доставчици. Със сигурност вземането на решение ще стане много по-лесно и много по-информирано.

Видове германско здравно осигуряване

Самото германско здравно осигуряване е система от държавно здравно осигуряване (GKV) и частно здравно осигуряване (PKV). Докато първото е достъпно почти за всички, то при частното здравно осигуряване съществуват определени условия. Следните групи лица подлежат на частно здравно осигуряване в Германия:

- служители с брутен доход над задължителния осигурителен минимум;

- държавни служители;

- самостоятелно заети лица или такива на свободна практика.

Вноски при частното здравно осигуряване

За разлика от държавното здравно осигуряване, където вноските и таксите се определят от държавата, при частното здравно осигуряване вноските не се регулират от държавата и не зависят от дохода, а се определят на база различни фактори, като здравния статус на лицето, неговата възраст, размера на обезщетенията, индивидуален риск на заболеваемост и др. Премиите са индивидуални за всяко лице, което се възползва от частно здравно осигуряване. А тъй като се определят въз основа на индивидуални фактори, могат да се променят във времето, ако факторите, на които се базират, претърпят промяна. Например, ако лицето е студент може да заплаща определени вноски, които да се увеличат, ако в даден момент студентският му статут се промени.

Това, колкото и да изглежда като минус, носи своите предимства. На първо място, частното здравно осигуряване покрива много по-голям брой и по-разнообразни услуги в сравнение с държавното здравно осигуряване, тъй като обемът на предлаганите услуги не се регулира на държавно ниво. Също така, всяка здравна услуга може да бъде допълнително адаптирана към конкретното лице, осигуряващо се по частни здравни осигуровки в Германия. Не на последно място е и предимството, с което се ползват частноосигурените, пред чакащите за преглед или при медицинско обслужване.

Всички разходи по лечението се правят в предварителната каса от осигуряващото се лице, като застрахователят възстановява напълно или частично (според случая) разходите след представяне на фактура.

Консултирайте се, преди да вземете решение

Не забравяйте, на www.krankenkassenzentrale.de може да намерите пълна информация за германското здравно осигуряване (държавно и частно), за формирането на таксите, както и за различните групи лица и от кой вид здравно осигуряване могат да се възползват. Правилното решение е информираното решение.

 

Още от Технологии


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички