Чехия изостава от съседите си заради недостиг на работници


Чехия изостава от съседите си заради недостиг на работници
Снимка: iStock/Guliver

4385

Брутният вътрешен продукт на Чехия нараства стабилно през 2018 г., но икономиката на страната се разширява по-бавно от тези на съседите ѝ от Вишеградската група заради недостиг на работници.

Доверието в чешката икономиката все още е високо, а растежът от 3%, коригиран спрямо ценовите ефекти, изглежда обнадеждаващ.

Основен двигател на растежа е вътрешното търсене, особено за бруто образуването на основен капитал и потреблението на домакинствата.

„Добавената стойност се генерира и от индустрията и бизнес сектора. Строителството и секторите на ИКТ изиграха значителна роля”, казва Ян Бенедикт, ръководител на тримесечните оценки в Чешката статистическа служба.

Въпреки това Чехия изостава от другите 3 страни, които формират Вишеградската група. Икономиката на Полша нараства с 5.1%, тази на Унгария с 4.9%, а на Словакия - с 4.1% през 2018 г.

Основната причина за това е недостигът на работници. Правителство полага усилия да привлече повече чуждестранни работници, които в момента съставляват 11% от всички служители. По-голямата част от тях идват от Словакия, Украйна, Полша, Румъния и България.

„Като се има предвид, че чужденците съставляват около 5% от населението, тяхното присъствие в работната сила е изключително непропорционално”, заяви директорът на чешката статистика по пазара на труда Далибор Холи.

"Има нещо като изтичане на мозъци на квалифицирани работници от Източна Европа в чешката работна сила. Чужденците в Чешката република са предимно трудоспособни. Има малко чужденци в пенсионна възраст и има малко деца", обяснява Холи, цитиран от Emerging Europe.

Безработицата в Чехия в края на 2018 г. е едва 3.1%, по данни на Trading Economics.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички