Череши по 50 лв. - истина или манипулация?


Череши по 50 лв. - истина или манипулация?
Снимка: Pixabay

3802

В последните седмици снимки и публикации на чериши с космически цени предизвикаха множество коментари в социалните мрежи. Струват ли обаче наистина вкусните плодове между 50 и 70 лв. за килограм?

Няма гаранция, че публикуваните снимки не са манипулирани. От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата прогнозират, че цената на черешите ще е около 6,20 лв./кг. Прогнозата за ягодите е за 4,10 лв. за килограм.

На пазара „Ситняково“ за 5 лв. може да си купите около 40 череши. Търговецът ни ги представя за български, но няма документ за произход. След бурна реакция от съседна сергия и скандал той сменя етикета на... гръцки череши, но на същата цена.

На пазара „Димитър Петков“ цените са чувствително по-ниски – 4 – 7 лева за килограм.

Пред bTV председателят на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова обясни, че е възможно на пазара вече да има български череши, но те са много малко и от един определен район в страната, където зреят по-рано.

Според нея цени от 50 – 70 лв. за килограм череши са медийна измислица, която само злепоставя българския производител. „Тук е мястото на контрола на Българската агенция по безопасност на храните, Министерството на земеделието и храните и Министерството на финансите. Кой позволява на пазарите да продават търговци, които се представят за производители и сменят непрекъснато етикетите?“, попита тя.

Милтенова каза още, че и 20 лв. за килограм череши не е реална цена, но в пазарната икономика всеки продава на цена, на която може да продаде. Нейните данни от три тържища в страната обаче показват, че няма такава цена.

Бившият председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев цитира данни от вчера, според които български производители на череши от Петричко и Сандански обявяват по-голяма реколта от миналата година и цени между 3 до 4 лв. за дребните и 7 лв. за едрите череши. Гръцката череша в Гърция в момента е 3 евро за килограм, добави той.

По думите му най-голямото плододаване ще е след около 30 дни. Нека видим каква ще е ситуацията тогава, каза той.

Междувременно производители от Кюстендилско сигнализираха, че за втора поредна година голяма част от реколтата им е унищожена заради студа и прогнозираха, че тази година цените ще са по-високи.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички