Чешка медия: Половината пари за сделката с ЧЕЗ са от офшорки


Чешка медия: Половината пари за сделката с ЧЕЗ са от офшорки
Снимка:

2474

Почти половината от средствата за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са осигурени с кредити, свързани с офшорни фирми.

Това заяви в интервю за БНР Веселин Вачков, директор на чешкото издание "Лидове новини", което днес излиза с подробен материал за сделката за придобиване на бизнеса на чешкото дружество у нас от българската компания "Инерком". Собственик на вестника е бизнес групата на чешкия премиер Андрей Бабиш, който има последната дума за продажбата на активите. Мажоритарен собственик на ЧЕЗ е чешката държава.

"Фирмата купувач - според информациите, които има на разположение Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за собствени средства на фирмата, след това за банкови гаранции и накрая - почти половината от цената, е финансирана чрез кредит от офшорни фирми", заяви той.

Вачков заяви, че част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци Paradise Papers.

"Една от офшорните фирми се казва "Ескорт Трейд" и неин съсобственик е руско-грузински бизнесмен, чието име фигурира например в Paradise papers. Със същата е свързана и още една фирма, която е гарантирала един от банковите кредити", заяви той.

"Много подобна схема беше използвана и пари закупуването на БТК преди две години - отново офшорна фирма, отново заем, като в случая знаехме от кого е заема - руската държавна банка ВТБ. Сега отново виждаме, че явно наднича руско-грузински инвеститор зад тази сделка. Големите активи в България биват закупувани от фирми с много неясна собственост“, коментира анализаторът.

Владимиров уточни, че пасивността на българското правителство е съмнителна, предвид националното значение на електроснабдяването. Според него конкретната роля на премиера Бойко Борисов в сделката е в сферата на спекулациите.

Припомняме, че собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова отрече да е фасада на офшорка и допълни, че финансирането идва с банков кредит от международна финансова институция, която обаче не може да разкрие на този етап.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички