Честваме Деня на Европа

Честваме Деня на Европа
Източник: БГНЕС

На 9 май отбелязваме Деня на Европа - празник на Европейските общности, на единството и мира на Стария континент.

Денят на Европа отбелязва датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа.

Емблематичната дата ще бъде отбелязана с редица събития и инициативи у нас, като кулминацията ще бъде 3D мапинг върху фасадата на Националната художествена галерия. В 10.00 ч. пред сградата на Президентството ще бъде издигнато знамето на ЕС. Церемонията ще се състои в присъствието на президента Румен Радев, парламентаристи и представители на изпълнителната власт. По-рано през деня държавният глава ще участва в церемонията по полагането на венци и цветя пред паметника на Незнайния войн.

На Терминал 2 на Летище София пък пътуващите ще могат да чуят популярни класически произведения. В Борисовата градина в столицата младежи ще търсят европейското съкровище. Ще го намерят, отговаряйки правилно на въпроси, свързани с Европейския съюз.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.