Четириредова ограда с бодлива тел ще спира дивите свине от Румъния

Четириредова ограда с бодлива тел ще спира дивите свине от Румъния
Източник: Pixabay

Земеделският министър Румен Порожанов обяви как ще изглежда защитната ограда по сухопътната граница с Румъния срещу разпространението на африканската чума по свинете, предаде bTV.

Съоръжението трябва да спира миграцията на диви свине от северната ни съседка, където има няколко огнища на африканска чума.

В противен случай има риск болестта да се пренесе у нас и да обхване десетки стопанства с домашни свине. Тогава загубите може да достигнат над милиард лева, предупреждават експерти. Съоръжението ще е дълго 133 километра.

Първоначално смятахме да бъде електропастир, който обаче не е сериозно препятствие за по-силните животни, които биха се засилили да го преминат. Отделно електропастирът, макар и усилен, трябваше да бъде с доста по-висок волтаж на тока, което можеше да създаде инциденти с деца или нещо друго. В момента сме се спрели на четириредова телена ограда, с бодлива тел”, уточни Порожанов.

Той представи и параметрите на оградата, като отбеляза, че един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, тоест 4 реда са 60 стотинки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.