Чиновниците в България с повече трудови злополуки от строителите и миньорите


Чиновниците в България с повече трудови злополуки от строителите и миньорите
Снимка: Thinkstock

2537

Държавните и общински служители зад бюро са рекордьори по брой трудови злополуки, изпреварвайки далеч по-рискови професии като строители и миньори.

През миналата година в сферата на държавното управление са регистрирани 203 инцидента на работното място, показват официалните данни на Националния осигурителен институт (НОИ), цитирани от в. "Монитор". За сравнение - строителите, пострадали докато изпълняват служебните си задължения, са 75, което е близо 3 пъти по-малко спрямо чиновниците.

Данни на НОИ показват, че през миналата година са регистрирани 2848 инцидента на работното място, 7% от които са в сферата на държавното управление. След чиновниците най-много контузени има при шофьорите – 187 инцидента, следвани от продавачи и дистрибутори – 162 злополуки. Средно по 13 лекари и медицински сестри всеки месец са претърпели инцидент на работното място или на път за него.

От НОИ отчитат още, че 88 от трудовите злополуки са завършили с фатален край, а след други 10 потърпевшите са останали инвалиди. Най-много жертви по време служба са отчетени в сектор „Сухопътен транспорт“ и „Строителство на сгради“.

Според Кодекса за социално осигуряване размерът на обезщетението зависи от дохода, върху който се осигуряват работещите. Сумата, която НОИ изплаща на претърпелите инцидент по време на служба или по път за офиса, е 90% от размера, на който се осигуряват. Статистиката показва, че през третото тримесечие на 2016 година средната заплата в сектор „Държавно управление“ е била 1091 лв. Това означава, че при инцидент служител, който получава тази сума, е взел обезщетение в размер на 981 лв. Компенсацията за строител, нает на средна заплата от 796 лв., е била 716 лв.

Според адвокат Васил Василев причината за тази огромна разлика е, че в частния сектор много злополуки не се обявяват, а работодател и служител се разбират помежду си, без да обявяват случилото се пред НОИ.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички