Човечеството гази във вода, но жаждата нараства


Човечеството гази във вода, но жаждата нараства
Снимка: Getty Images / Guliver

3901

Светът има изобилие от сладка вода, но тя е неравномерно разпределена, поради което населението на земята е под нарастващ натиск за отношение към животворната течност, твърдят агенциите на ОО Това се подчертава от сериозния недостиг в Кейптаун.

Вода, вода "навсякъде"

Повече от 97% от водата на планетата е солена, повечето от нея в океаните и моретата, но има и добро снабдяване със сладка вода.

Всяка година около 42,8 трилиона кубически метра възобновяема сладка вода циркулира като дъжд, повърхностни води или подземни води според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

Това са 16, 216 литра на човек на ден - четири пъти повече, отколкото се изисква в Съединените щати, например за лична и битова консумация, промишленост и селско стопанство.

В зависимост от диетата и начина на живот, човек се нуждае от между 2000 и 5000 литра вода дневно, за да произвежда храната си и покрива изискванията за пиене и хигиенизиране, казва ФАО.

Около 60% от сладководните запаси на планетата са заключени в Антарктика.

От останалите, повече от една четвърт е в Централна и Латинска Америка, което е 60 пъти повече от наличните в Близкия изток и Северна Африка.

"Факт е, че има достатъчно вода за посрещане на нарастващите нужди на света, но не без драстично да се променя начина, по който водата се използва, управлява и споделя", каза ООН през 2015 г.

Недостиг

В последните си данни (2014 г.) ФАО заяви, че 45 страни изпитват недостиг на вода, дефиниран като по-малко от хиляда кубически метра на човек годишно. Те включват Южна Африка, Кипър и Мароко.

Двадесет и девет от тях, включително Алжир, Израел или Катар, са били в състояние на изключителен недостиг с по-малко от 500 кубически метра на човек годишно.

Една трета от населението на планетата зависи от подземните води и ООН предупреди за опасността от прекомерно използване на тези резерви.

Резервите на подземните води в част от басейна на река Ганг в Индия, в южната част на Испания, в Италия и в централната долина на Калифорния, може да пресъхнат в рамките на няколко десетилетия.

Страни като Канада, Русия и Перу използват само един процент от възобновяемата си сладка вода.

Други обаче далеч преексплоатират наличните, като Израел на 261% и Бахрейн на 8 935%.

Страните, които използват повече от това, което имат като възобновяеми източници на вода, използват невъзобновяеми подземни води обезсоляват морска вода, както в случая с Бахрейн.

Градове в затруднено положение

Фрийтаун, Ла Пас и Уагадуго през 2016 г. са претърпели сериозен недостиг на вода след суша, както е днес в Кейптаун.

Глобалното използване на сладководната вода се удвои между 1964 и 2014 г. поради нарастването на населението, урбанизацията, индустриализацията и увеличаването на производството и потреблението, съобщава ООН.

Необходимостта от вода в градовете се очаква да нарасне с 50% до 2030 г.

"Недостигът на вода, изострен от изменението на климата, може да струва на някои региони до 6% от БВП, да стимулира миграцията и да предизвика конфликти", каза Световната банка през 2016 г.

Жадно земеделие

Земеделието е най-големият потребител на вода в световен мащаб (70%), повечето от които за напояване. Промишлеността използва 19%, а домакинствата - 11%, според ФАО.

Съществуват обаче големи различия на регионално равнище. В Южна Азия земеделието съставлява 91% от използването на вода, срещу само 7% в домовете и 2% в промишлеността.

В Европейския съюз и Северна Америка обаче индустрията консумира повече от половината от сладката вода, пред селското стопанство (под 34%) и вътрешната употреба (под 18%).

Глобално затопляне

Панелът по въпросите на климата на ООН, IPCC, заяви в доклад за 2014 г., че за всеки градус по Целзий от глобалното затопляне около седем процента от световното население ще види спад от поне 20% от възобновяемите източници на вода.

Учените изчисляват, че планетата вече се е затоплила с един градус по Целзий, откакто индустриалната революция стартира изхвърлянето в атмосферата от газове, резултат от дейността на човека, които затоплят от планетата.

IPCC прогнозира по-чести и тежки суши в сухи региони, намаляване на повърхностните и подземните води. Въздействието ще зависи от нивото на затопляне.

Материал на AFP, превод: БГНЕС.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички