Човекът, загубил най-много пари в историята, днес е най-богатият в Япония

Човекът, загубил най-много пари в историята, днес е най-богатият в Япония
Източник: Getty Images/Guliver

Не е лесно да се отърсиш от провала и да отново да се издигнеш в кариерата. Но японецът Масайоши Сон може да дава уроци по това умение.

Сон е основател на конгломерата SoftBank и със своите 25 млрд. долара е най-богатият човек в Япония. Той е обаче и човекът, който е загубил най-много пари в историята.

Масайоши Сон всъщност е от корейски произход, но родителите му емигрират в Япония, когато той е дете. От ранна възраст показва завидни качества. Заминава да учи в САЩ, където завършва гимназия (взима цяла година за три седмици, като държи изпити) и после "Икономика" и "Компютърни науки" в Калифорнийския университет.

9 известни личности и нетрадиционните им дефиниции за успех

Когато определяме даден човек като "успял", обикновено имаме предвид, че се е издигнал в кариерата си или има солид...

Връща се в Япония и основава SoftBank, когато е едва на 24 г. В рамките на година компанията започва да създава и продава компютърни програми. Масайоши непрестанно я развива в различни посоки и за около десетилетие успява да я превърне в телекомуникационна империя. През 1995 г. я прави публична и за една нощ става милиардер. Междувременно прави солидни инвестиции в гиганти като Yahoo! и Alibaba.

Настъпва XXI век. В началото на 2000 г. дотком балонът помага на Масайощи да стихне върха на богатството си - 76 млрд. долара. Балонът обаче се пука. И за нула време състоянието на Сон пада до 1,1 млрд. долара, което е най-голямата загуба в история.

Джина Райнхарт - най-богатият човек в Австралия

За разлика от повечето други държави със силни икономики, Австралия може да се похвали с факта, че най-богатият ѝ г...

Разбира се, той продължава да бъде милиардер и не можем да го съжаляваме твърде много. Но е достоен за възхищение фактът, че той успява да изправи компанията си на крака. С времето SoftBank се възстановява, като днес е третата най-голяма интернет компания в Япония. 

Масайоши Сон се радва на богатството си със съпругата и двете си дъщери. Той притежава имение за 50 млн. долара край Токио. Говори се, че когато Бил Гейтс го посетил, останал безмълвен пред лукса и иновациите в него.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.