Чрез "Северен поток 2" ще се прекрати украинският монопол, заяви шефът на OMV

Чрез Северен поток 2 ще се прекрати украинският монопол, заяви шефът на OMV
Източник: iStock/Guliver

Стартирането на "Северен поток 2" ще сложи край на "украинския монопол" по въпросите на транзита на газ, заяви в интервю за германското издание Frankfurter Allgemeine Zeitung ръководителят на австрийския концерн OMV, участващ в изпълнението на проекта.

След стартирането на газопровода източноевропейските страни ще загубят възможността да поставят прекалено високи цени за транзит, което е положително нещо от гледна точка на конкуренцията, каза Райнер Зеле, цитиран от РИА Новости и БГНЕС.

Според него обаче Украйна не трябва да бъде пренебрегвана, тъй като Европейският съюз, след като се отказа от атомната енергия и въглищата, ще се нуждае от повече синьо гориво.

Ето защо енергийните компании, включително OMV, ще се интересуват от използването на всички налични транзитни маршрути, добави той.

Има ясен баланс между Европа и Москва по енергийния въпрос, твърди още Зеле: единият се нуждае от газ, а другият – от пари от неговата продажба.

Той също така припомни, че Русия за последните 50 години остава надежден доставчик на синьо гориво.

"Северен поток 2"

Проектът за газопровод "Северен поток-2" предвижда изграждането на два тръбопровода от руския бряг през Балтийско море до Германия. Общият капацитет на газопровода ще бъде 55 милиарда кубически метра газ годишно. Очаква се проектът да бъде реализиран по-късно тази година.

Киев активно встъпва срещу „Северен поток-2“, страхувайки си да не загуби приходите от транзита на руско гориво. В допълнение, редица европейски страни, включително Полша, Латвия и Литва, както и Съединените щати, които се опитват да продават техния втечнен природен газ в ЕС, са негативно настроени.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.